I Slovenija uvodi neradnu nedjelju

Dodajte komentar

U Sloveniji će trgovine će biti zatvorene nedjeljom i praznicima, odlučili su zastupnici parlamenta.

U utorak su usvojene izmjene Zakona o trgovini koja uz rijetke izuzetke zabranjuje rad trgovina nedjeljom i praznicima, a koje su podržala 72 od 88 zastupnika na glasanju u Narodnoj skupštini.

Izuzeci koji su dozvoljeni su trgovine s prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim stanicama, graničnim prielazima, lukama, aerodromima, željezničkim i autobusnim stanicama te bolnicama.

Takođe, nedjeljom i državnim praznicima biće otvorene i preostale manje trgovine površine do 200 kvadratnih metara, ako će radove u njima obavljati trgovinski subjekti tj. njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i penzioneri.

Pitanje trebaju li trgovine da budu zatvorene nedjeljom i praznicima muči javnost u Sloveniji decenijama. Njime se bavio Ustavni sud, a u septembru 2003. građani su o tome pitani i na referendumu. Zabranu rada nedjeljnih trgovina u to je vrijeme podržalo nešto više od 57 posto birača koji su izašli na birališta.

Usvojenim amandmanima protivi se Privredna komora Slovenije, a najavili najavili su i mogućnost ocjene ustavnsoti zakonskog rješenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *