Glavni grad ponudio 477 hiljada eura za imovinu “Radoja Dakića”

Dodajte komentar

Glavni grad dostavio je stečajnoj upravi bivše fabrike “Radoje Dakić” ponudu za kupovinu četiri hiljade kvadrata kolsko-pješačke površine za 477 hiljada eura.

To je 119,9 eura po kvadratu, kao i u prethodnoj pogodbi, kada je za 1.267 kvadrata zemljišta predviđenog za saobraćajnice plaćeno 152 hiljade eura. U obavještenju stečajnog upravnika Mladena Markovića o namjeri prodaje neposrednom pogodbom Glavnom gradu stoji da ova cijena ispunjava uslove iz prethodne prodaje, te bi kompletan iznos trebalo da bude isplaćen 22. oktobra kada je planirano zaključenje ugovora.

-Postupak se sprovodi kao neposredna pogodba, jer su po zakonu opštine jedini mogući vlasnik gradskih saobraćajnica, stoji u obavještenju Markovića.

Ovom ponudom nije zadovoljan advokat Branislav Cupić, koji je prigovorio tražeći novu procjenu imovine, jer je prethodna rađena 2017. godine, navodeći daje ponuđena cijena preniska. Tvrdi da su, prema njegovim saznanjima, ove saobraćajnice u značajnom dijelu izgrađene te da se za zemljište na tom potezu u postupcima eksproprijacije plaća više.

Ovo je treći put da Glavni grad kupuje imovinu “Dakića” namijenjenu za saobraćajnice, pa je tako prije godinu i po, na javnom oglasu, kupio zemljište za 430.100 eura.

Marković je prije dvadesetak dana poništio 11. oglas za prodaju 97,3 hiljada kvadrata zemljišta za centralne djelatnosti i stanovanje po početnoj cijeni od 27,5 miliona eura. Nijesmo uspjeli da saznamo zašto, jer nije odgovarao na naš poziv ni poruku. Prethodna prodaja kojom je Marković hale vrijednosti 677 hiljada eura prodao za 93,2 hiljade eura još nije realizovana, jer se čeka odluka Apelacionog suda na žalbu advokata kojima je stečajni sudija Blažo Jovanić odbio prigovor na tu prodaju. Bio je stava da je takva odluka opravdana, jer je riječ o desetoj prodaji imovine te da po zakonu ima pravo da nakon svake neuspješne prodaje cijenu umanjuje za petinu vrijednosti. Advokati tvrde da je obesmišljen metod prodaje imovine prikupljanjem najpovoljnijih ponuda, imajući u vidu da su hale prodate za 14 odsto od cijene navedene u oglasu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *