Danas ističe rok za završetak radova na dionici auto-puta Smokovac – Mateševo

Nadzorni organ još nije odlučio o zahtjevu kineske kompanije CRBC za određivanje novog roka za završetak prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.

Danas ističe rok za završetak radova na dionici od Smokovca do Mateševa, koji je definisan aneksom ugovora o projektovanju i izgradnji iz maja prošle godine.

Mujević je naveo da će novi ugovora o projektovanju i izgradnji biti potpisan nakon odluke nadzornog organa.

“Nadzorni organ još nije odobrio produženje roka za izgradnju prioritetne dionice auto-puta, tako da je još uvijek zvanično rok za završetak izgradnje 30. septembar”, kazao je Mujević Pobjedi.

Podsjećamo da je za vršenje stručnog nadzora kao nadzorni organ angažovan francusko-italijariski konzorcijum Ingerop Geodata.

Glavni izvođač radova na auto-putu, kompanija CRBC shodno ugovoru o projektovanju i izgradnji, u skladu sa odgovarajućom klauzulom usljed “više sile” izazvane pandemijom i mjera koje se tim povodom preduzimaju, pokrenula je odgovarajuće ugovorne procedure i dostavila zahtjev sa najavom potraživanja vezan za produžetak roka i dodatne troškove u skladu sa ugovorom.

“Tek nakon odluke nadzornog organa trebao bi biti potpisan novi aneks ugovora o izgradnji auto-puta, u kome bi bio preciziran novi rok završetka radova, s obzirom na to da je postojeći rok probijen”, rekao je Mujević.

Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici auto-puta je bio 11. maj prošle godine, kada je prošlo četiri godine od početka gradnje.

Vlada je u maju prošle godine sa kineskom kompanijom CRBC potpisala anekse ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom. Tim aneksima je 30. septembar ove godine određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

Posljednje procjene iz Vlade i Monteputa su da će radovi na prioritetnoj dionici auto-puta biti završeni u toku ljeta naredne godine.

Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Sa naknadnim radovima ova dionica auto-puta bi trebalo da košta oko 895 miliona eura.

Ministarstvo saobraćaja mjesec nije odgovorilo na pitanja Pobjede kad će odrediti novi rok za završetak auto-puta.

Ni iz CRBC nijesu bili raspoloženi da odgovore na to pitanje.

Check Also

Vrijednost Zooma ove godine porasla za 600 posto, a njegov osnivač udvostručio bogatstvo

Usluge videokonferencija koje nudi Zoom u vrijeme pandemije koronavirusa su značajno porasle. To je ovoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *