Wall Street snažno porastao na početku nedjelje

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupovinu nakon što su berzanski indeksi pali četiri nedjelje zaredom.

Dow Jones ojačao je 410 bodova ili 1,51 posto, na 27.584 boda, dok je S&P 500 skočio 1,61 posto, na 3.351 bod, a Nasdaq indeks 1,87 posto, na 11.117 bodova.

Nakon što su Dow Jones i S&P 500 pali četiri nedjelje  zaredom, što je njihov najduži negativni niz u više od godinu dana, juče su ti indeksi snažno porasli.

Pritom su najviše skočile cijene dionica u energetskom, finansijskom i industrijskom sektoru, koji su bili pod najvećim pritiskom koronakrize.

„Ovaj uspon tržišta predvodili su energetski i financijski sektor, no i svi ostali sektori znatno su ojačali”, kaže Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Inverness Counsel.

Razlog je tome, kaže, procjena ulagača da je povoljna prilika za kupovinu dionica nakon oštrog pada cijena posljednjih nedjelja.

Check Also

Kosovo pristupa inicijativi “mini Šengen”

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, potvrdio je da će prisustvovati sastanku lidera zapadnog Balkana posvećenom inicijativi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *