Uber želi preuzeti posao od BMW-a i Daimlera

Dodajte komentar

Upravo nakon obnavljanja licence u Londonu, Uber Technologies (NYSE: UBER) nastoji dalje proširiti svoje prisustvo u Evropi kupujući kompaniju za dijeljenje vožnji koja posluje pod nazivom Your Now, a koja je u zajedničkom vlasništvu BMW-a i Daimler-a (Mercedes-Benz), izvještava Bloomberg, prenosi portal Berze.me.

Pomenuti proizvođači automobila pokušavaju pronaći kupce kako bi se mogli potpunije usredsrediti na svoje osnovne automobilske operacije, ali pandemija koronavirusa dosad je osujetila njihove napore. Daimler je u junu procijenio ovu kompaniju na 720 miliona dolara, prenosi Bloomberg.

Kupovina Your Now-a omogućila bi Uberu da prodre dublje u Evropu u vrijeme kada smanjuje manjinske udjele u preduzećima u raznim zemljama, uključujući azijsku aplikaciju za zajedničku vožnju automobilima Grab i rusko tehnološki konglomerat Yandex (gdje će i nakon izlaska posjedovati 19% udjela).

Brojni proizvođači automobila uskočili su u posao aplikacija za dijeljenje vožnji, samo kako bi saznali da to nisu baš tako laki poslovi kao što se činilo. Ford je prošle godine ugasio svoju kompaniju Chariot, a General Motors je početkom ove godine ugasio kompaniju Maven.

BMW i Daimler spojili su svoje poslovanje prošle godine, spajajući pet različitih brendova u jedno zajedničku kompaniju. U okviru Your Now kompanije posluje i njemački mytaxi, koji je preimenovan u Free Now, francuski Kapten, grčki Beat i rumunski Clever Taxi. Uključena je i kompanija e-skutera koja se zove Hive.

Prema Bloombergovim izvorima, akvizicija se možda i neće dogoditi jer bi zatvoreno tržište moglo otežati dogovor dvije strane o cijeni.

Londonski sud ukinuo zabranu za licencu UBER-a

Uber je pobijedio u sudskoj borbi s londonskim regulatorima nakon što je ove sedmice sudija presudio da je kompanija za zajedničku vožnju vozilima dovoljno unaprijedila poslovanje tako da više ne predstavlja rizik za javnost i da bi joj trebala biti vraćena licenca, prenio je CNBC.

London je najveće evropsko tržište Ubera sa oko 45.000 vozača i 3,5 miliona korisnika njegove aplikacije.

Londonski regulator transporta, Transport za London (TfL), prvi put nije želio obnoviti Uberovu dozvolu 2017. godine, a zatim je prošle godine potpuno oduzeo dozvolu za rad aplikaciji nakon što je agencija navela “rizik” koji je uključivao omogućavanje neovlašćenim vozačima da steknu pristup sistemu i preuzmu najmanje 14.000 putnika.

Nakon što TfL nije obnovio Uberovu licencu, kompanija za vožnju vozila dobila je dva produženja dok je pokušavala “popraviti” svoje poslovanje. Kada je regulator u novembru odbio obnavljanje, Uber se žalio, što mu je omogućilo da nastavi s radom do donošenja ove odluke.

Berze.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *