Ovo su najpovoljnije evropske zemlje za pokretanje startupa

Dodajte komentar

Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska najpovoljnije su evropske zemlje za pokretanje i razvoj startupa ili start-up kompanija, rezultati su istraživanja koje je nedavno provela analitička kompanija NimbleFins.

Stručnjaci NimbleFins-a procjenjivali su 50 zemalja s obzirom na opšte stanje ekonomije, operativne troškove, poslovnu klimu i kvalitet radne snage. Kao rezultat, određeno je 12 pobjednika, a među prvih pet su bile Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Švajcarska i Estonija.

Njemačka je zemlja s visokim nivoom ekonomskog razvoja (BDP je u 2019. bio nešto ispod 3476 milijardi eura) i povoljnom poslovnom klimom. U Njemačkoj postoje mnogi lokalni i međunarodni hedge fondovi, pa nije teško privući ulaganja za početnike.
Relativno niske stope poreza na dobit dobar su podsticaj za kompanije (15,825%). Zemlja se takođe može pohvaliti dobro obrazovanom radnom snagom (83% odraslih ima barem srednje obrazovanje).

Kompaniju u Njemačkoj možete otvoriti za 11 dana. Minimalni kapital je 12,5 hiljada eura, a porez na dobit 15 posto. Potonji ne treba plaćati dok prihodi ne pređu 8000 EUR godišnje. Ali za registraciju kompanije potrebna vam je kancelarija(adresa) u Njemačkoj.

Britanske ekonomske performanse opale su tokom posljednje dvije godine. Ipak, prema Svjetskoj banci, Ujedinjeno Kraljevstvo je izvrsno mjesto za novoosnovana preduzeća zbog dostupnosti rizičnog kapitala i relativne lakoće poslovanja.

Brexit može donekle zakomplikovati stvari, ali troškovi poslovanja u zemlji znatno su niži nego u Njemačkoj, a privlače i nižu stopu poreza na dobit. Uz to, postoje mnogi poslovni inkubatori ili akceleratori koji pomažu preduzetnicima kad je to potrebno.

Možete registrovati kompaniju u Velikoj Britaniji putem interneta za 24 sata, a minimalni temeljni kapital je samo jedna britanska funta. Stopa poreza na dobit iznosi 19 posto. U Velikoj Britaniji, kao i u Njemačkoj, treba fizička kancelarija ili adresa.

Zbog najnižih stopa poreza na dobit (12,5%), Irska je jedna od najpovoljnijih zemalja za poslovanje. Uz to, zemlja ima visokoobrazovanu radnu snagu (više od 34% ima visoko obrazovanje), a stopa rasta BDP-a jedna je od najviših u Evropi (u 2018., na primjer, bila je veća od 7%). Mane mladih preduzetnika su visoki operativni troškovi i jedanod najtežih nivoa pristupa rizičnom kapitalu.

Ako želite da otvorite kompmaniju u Irskoj, morate odmah uložiti 75.000 eura u njen razvoj. Također morate dokazati vladi da će projekt u tri godine moći zaposliti najmanje deset Iraca i ostvariti milion eura prometa.

Švajcarska je tradicionalno među vodećim i najinovativnijim zemljama. U posljednje tri godine u zemlji su osnovana tri nova fonda rizičnog kapitala. Sljedeća prednost Švicarske je zaštita intelektualnog vlasništva. WIPO (Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo) i Institut za intelektualno vlasništvo imaju sjedište u Ženevi. Među nedostacima Švajcarske kao zemlje koja započinje posao su vrlo visoki operativni troškovi.
Prosječna stopa poreza na dobit u Švajcarskoj iznosi 16,6%. Uz to, svaka regija može odrediti vlastiti porez na dohodak.

S jednim od najviših startupa po stanovniku i ekonomski aktivnim stanovništvom usredsređenim na preduzetništvo, Estonija je dom uspješnih kompanija kao što su Taxify, Skype i Pipedrive. Vlada aktivno podržava novoosnovana preduzeća kroz program Startup Estonia i pomaže privući investitore i partnere.

Stopa poreza na dobit iznosi 20 posto. Početni kapital iznosi 2.500 EUR, ali pod određenim uslovima može se uplatiti u sljedećih deset godina od osnivanja.

Ako planirate pokrenuti startup u nekoj od zemalja, izbor prvo zavisi o potrebama kompanije, njenim specifičnostima i ciljevima. Primjerice, Fintech ima veće mogućnosti za privlačenje investicija u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Estoniji. Prije pokretanja posla važno je analizirati tržište, političku situaciju, pravni okvir i poreske stope svake zemlje.

Najpovoljnije evropske zemlje za startupe:

  1. Njemačka 5,5
  2. Ujedinjeno Kraljevstvo 5,9
  3.  Irska 6,2
  4.  Šviajcarska 6,3
  5.  Estonija 6,4
  6.  Češka 6,6
  7.  Švedska 6,7
  8.  Norveška 6,8
  9.  Finska 6,8
  10.  Nizozemska 6,8
  11.  Austrija 7,0

(Niži rezultati ukazuju na viši rang)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *