Njemci ruše mit o električnim automobilima – vožnja na dizel jeftinija od vožnje na struju?

Dodajte komentar

Jedan od jačih argumenata zagovornika električnih automobila su niži operativni troškovi u odnosu na benzinske ili dizelske automobile. Ali, da li je baš sve tako jednostavno?

Argument da su servisi jeftiniji svakako stoji, a činilo se da je neupitna i ušteda na osnovu pogonskog goriva (struja naspram naftnih derivata).

Međutim, poznati njemački auto-klub ADAC dokazao je suprotno. Naime, posjedovati električni automobil u toj zemlji i nije tako jeftino, barem iz perspektive punjenja i plaćanja odgovarajuće cijene “goriva”.

U ADAC-u kažu da je u junu prosječna cijena goriva bila 1,086 eura, pa je na osnovu prosječne potrošnje Golfa TDI sa 150 KS (4,8 litara) cijena goriva na 100 km bila oko 5,21 euro.

Sa druge strane, ekvivalentni model na struju, e-Golf sa 136 KS, u prosjeku u realnim uslovima troši 17,3 kWh na 100 km, a cijena potrošene energije – ukoliko se vozilo puni na kućnoj utičnici u Njemačkoj – je 5,36 eura.

Dakle, ideja da će svakodnevnim troškovima električni automobil opravdati višu cijenu, ne stoji.

Situacija je još gora ako auto na struju punite van domaćinstva, na primjer na mreži punjača Ionity na auto-putu.

Cijena vožnje od 100 kilometara za električni Golf u tom slučaju raste na čak 13,32 eura što je više nego dvostruko skuplje nego gorivo za 100 km Golfa TDI, prenosi Revijahak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *