Maloj privredi i građanima biće teže doći do kredita

Dodajte komentar

U narednom periodu očekuju se stroži uslovi za odobravanje kredita stanovništvu i malim i srednjim preduzećima tako što će se tražiti veće učešće i depozit,veća vrijednost hipoteke u odnosu na kredit većeg zahtjevanog kapitala kod uzimaoca kredita i povećanje potrebnog kolaterala, navodi se u rezultatima ankete koju je sprovela Centralna banka kod banaka u Crnoj Gori.

Banke očekuju ublažavanje kreditnih uslova samo za velike likvidne kompanije. Najavljuju se i niže kamate privredi za one koji budu ispunjavali nove uslove, zbog nižih troškova bankama za nabavku novca za finansiranje privrede.

Za stanovništvo se ne očekuje pad kamata već je moguć i njihov rast,ali će banke omogućiti produženje roka otplate (veći broj rata), kao i dužeg grejs perioda,odnosno perioda kada se ne otplaćuju rate.

Banke su navele da su u periodu april, maj i jun (drugom kvartalu) preduzeća povećala tražnju za kreditima, dok je stanovništvo smanjilo.

“Tražnja privrede bila je vođena potrebom za finansiranjem obrtnih sredstava, kapitalnih investicija i restrukturiranjem dugova. Prema očekivanjima banaka, u trećem kvartalu 2020.godine biće nastavljen rast tražnje privrede za kreditima izazvan pogoršanjem likvidnosti privrede usljed pandemije koronavirusa, dok će stanovništvo nastaviti sa smanjenjem tražnje za kreditima, jer pogoršana ekonomska situacija utiče na smanjenje i odlaganje potrošnje, navedeno je u dokumentu CBCG.

(Cijeli tekst pročitajte u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *