CBCG: Nijesmo ovlašćeni da pregovaramo o sanaciji štete

Dodajte komentar

Centralna banka nema nadležnost i ovlašćenja da razmatra i vodi razgovore sa bilo kim o navodnoj “sanaciji štete vlasnicima i klijentima nekadašnje“Atlas banke i Invest banke Montenegro, kazali su Pobjedi iz CBCG.

Oni su to saopštili komentarišući zahtjev advokata Milovana Miloševića, koji se obratio guverneru Radoju Žugiću sa prijedlogom da počnu razgovori sa većinskim vlasnicima o preuzimanju tih banaka i o sanaciji štete. Vlasnik banaka je biznismen Duško Knežević.

“U toku su stečajni postupci nad ove dvije banke, koji se sprovode u skladu sa Zakonom o stečaju i likvidaciji banaka, a u okviru koga njihovi povjerioci mogu da namire svoja potraživanja iz stečajne mase. Naglašavamo da su odluke Centralne banke o uvođenju privremene uprave u navedene dvije banke, a potom i o otvaranju stečajnih postupaka nad njima, donijete po utvrđenju nepravilnosti u poslovanju tih banaka, a protiv kojih su pokrenuti upravni sporovi”, podsjetili su iz CBCG.

Naglašavaju da su okončani sudski postupci pokrenuti tužbama pred Upravnim sudom za poništaj rješenja Centralne banke o uvođenju privremene uprave u ove dvije banke, kao i protiv rješenja kojim je oduzeta dozvola za rad IBM i rješenja kojim su otvoreni stečajni postupci nad ovim bankama.

“Okončani su na način što su tužbe odbačene, kao i da je Vrhovni sud zahtjeve za ispitivanje sudskih odluka odbio kao neosnovane. U toku je jedini preostali upravni spor, od ukupno šest vođenih po tužbi za poništaj rješenja CBCG o oduzimanju dozvole za rad Atlas banci”, kazali su iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *