Ovo su tri najbogatije žene na svijetu

Dodajte komentar

Ko su najbogatije žene na svijetu, kako su postale članice te elitne grupe i na šta troše svoj novac, pitanja su na koja će ovaj članak pokušati da da odgovore.

Počećemo s lošim vijestima- nažalost, nijedna od ovih žena nije se na ovoj listi našla zahvaljujući svom radu, naime, sve su većinu svog bogatstva naslijedile ili od predaka ili od bivših muževa. Dobra vijest je da su svjesne da s njihovom pozicijom dolazi i određena odgovornost pa dio svog vremena i bogatstva troše na humanitarne ciljeve.

Treba naglasiti da poredak bogatašica u nastavku možda nije sasvim tačan jer se njihova stvarna bogatstva teško mogu procijeniti, zato su svote koje ćete vidjeti prikazane u rasponima.

1. Mekenzi Skot

Procijenjeno bogatstvo: 63 do 67 milijardi američkih dolara

Mekenzi Skot obogatila se na najskupljoj brakorazvodnoj parnici u istoriji čovječanstva. Nakon što ju je najbogatiji čovek na svijetu, Džef Bezos (osnivač Amazona procijenjen na preko 180 milijardi dolara), prevario nakon 25 godina braka, Mekenzi je u razvodu “zaradila” dionice Amazona u vrijednosti od 38,3 milijarde. Budući da je zahvaljujući korona krizi vrijednost dionica znatno porasla, njeno bogatstvo se sada procjenjuje na između 63 i 67 milijardi. Prošle godine se pridružila “The Giving Pledge” inicijativi Bila i Melinde Gejts u kojoj se ultra bogataši obavezuju da doniraju pola svog bogatstva humanitarnim organizacijama, bilo kroz život ili kao testament. Za sad su njen filantropski fokus bila udruženja koja podržavaju LGBT zajednice, rodnu ravnopravnost i borbu protiv klimatskih promjena.

2. Fransoaz Betenkort-Mejers

Procijenjeno bogatstvo: 65 do 65 milijardi američkih dolara

Dugogodišnja predvodnica liste najbogatijih žena, Fransoaz Betenkurt-Majers, prema procjeni Blumbergovog indeksa početkom septembra je pala na drugo mjesto ove prestižne liste. Njeno porodično bogatstvo počelo je da se akumulira početkom 20. vijeka kada je mladi hemičar Judžin Šuler razvio formulu za boju za kosu koju je nazvao Oréale. Ostalo je istorija, L’Oréal grupa je danas kozmetički konglomerat s velikim portfoliom poznatih brendova kao što su Garnier, Kiehl’s, Yves Saint Laurent i Lancôme pod sobom, a većinska vlasnica je Šulerova unuka, Fransoaz Betenkourt-Majers. Nakon stravičnog požara u kojem je stradala pariška katedrala Notr Dam donirala je pozamašnih 226 miliona dolara za njeno renoviranje.

3. Alis Volton

Procijenjeno bogatstvo: 61 do 67 milijardi američkih dolara

Nakon što je 1992. godine naslijedila dionice Volmarta od svog oca Sema Voltona koji je 30 godina ranije osnovao popularni lanac supermarketa, Alis se približila samom vrhu listi najbogatijih žena na svijetu. Živi u Teksasu okružena svojim konjima i vrijednom kolekcijom umjetnina, a veća humanitarna davanja nisu poznata javnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *