Kalifornia će za 15 godina zabraniti dizel i benzinske automobile

Dodajte komentar

Kalifornija će do 2035. godine postupno zabraniti prodaju svih benzinskih, dizelskih i hibridnih automobila, kako bi se uhvatila u koštac s klimatskim promjenama, najavio je guverner Gavin Newsom. Newsom je potpisao izvršnu uredbu koju je nazvao „hrabrim iskorakom“ savezne američke države koja trpi teške posljedice katastrofalnih požara.

Guverner već nedjeljama tvrdi da su klimatske promjene glavni uzrok požara koji pustoše Kaliforniju. „Ovo je najučinkovitiji korak koji naša država može preduzeti u borbi protiv klimatskih promjena“, rekao je Newsom na konferenciji za novinare. „Previše smo decenija dopuštali automobilima da zagađuju vazduh koji udišu naša djeca i porodice. Građani zaslužuju da imaju automobile zbog kojih njihova djeca neće razviti astmu“, kazao je guverner.

Za 15 godina nijedan novi automobil ponuđen na prodaju u Kaliforniji neće ispuštati štetne gasove, dodao je. Izvršna uredba neće zabraniti stanovnicima Kalifornije da posjeduju vozilo s motorom s unutarnjim sagorijvanjem, niti će zabraniti preprodaju takvih polovnih vozila.

Problem bi mogao biti kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji bi mogao pravo osporiti Newsomovu uredbu. Trumpov kabinet tvrdi da su strogi kalifornijski standardi emisija štetnih gasova loši za proizvođače.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *