Dolar i dalje najvažnija valuta, dalji pad kursa biće ograničen

Dodajte komentar

Iako je vrijednost američkog dolara opala za šest odsto od aprila, usljed ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, analitičari kompanije Oksford Ekonomiks navode da su brige oko daljeg smanjenja njegove vrijednosti neopravdane, piše Financial Times.

Pojedine analize su ukazali da će smanjenje vrijednosti dovesti do ozbiljnijeg pada, sličnom iz 70-ih ili 80-ih godina prošlog vijeka, kada je cijena dolara pala za čak 30 odsto, dok drugi tvrde da je status dolara kao glavne valute u svjetskim rezervama svakako ugrožen.

Adam Slejter, glavni ekonomista za Oksford Ekonomiks, navodi da su takve brige “neopravdane”, i da će dalji pad vjerovatno biti “ograničen”.

“Bilo je dosta promjena vreijdnosti dolara u posljednjih 20 godina, i svaki put kada se to desi dobijemo iste priče o tome kako bi ovo mogao da bude kraj dolara. Međutim, stanje na terenu ostaje isto”, rekao je Slejter.

Kako on navodi, događaji marta dokazali su sigurnost valute u periodu ekstremne nesigurnosti, govoreći da “kada dođe do globalnog finansijskog stresa i smanjenja rizika, ljudi (kupuju) dolar”.

Dolar nema mnogo rivala, predstavlja glavnu valutu za strana plaćanja, a čini i znatni dio deviznih rezervi mnogih centralnih banaka širom svijeta.

Podaci Međunarodnog monetarnog fonda pokazuju da je udio eura u deviznim rezervama oko 20 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *