Američki predsjednici zarađuju više nakon isteka mandata

Postati predsjednik SAD je ogromna životna promjena, ali jedno pitanje se često postavlja – kako američki predsjednici zarađuju novac nakon što im istekne mandat?

Godišnja plata američkog predsjednika iznosi 400.000 dolara, dok mu traje mandat. Pored toga, može da živi u Bijeloj kući besplatno, a ima i odvojene budžete za putovanja, zabavu i ostalo.

Međutim, američki predsjednici često zarađuju mnogo više nakon što napuste kabinet. Evo i kako.

Penzije

Američki predsjednici, po zakonu, ostvaruju pravo na penziju nakon što napuste kabinet. I dok je ovaj zakon inspirisan post-predsjedničkim životom Harija Trumana, prvi predsjednik koji je ovo pravo koristio bio je Dvajt Ajzenhauer.

Kongres svake godine određuje iznos penzije, a on trenutno iznosi 210.700 dolara.

Kako navodi Mani (Money), bivši predsjednici Barak Obama, Džordž V. Buš, Bil Klinton i Džimi Karter primaju ovu penziju.

Pojavljivanja u javnosti

Nije neobično za bivše predsjednike da zarađuju tako što drže govore i obavljaju razna druga javna pojavljivanja.

Ali njihovo pojavljivanje nije nimalo jeftino.

Prema najskorijim dostupnim podacima, Obama naplaćuje i do 400.000 dolara za govor, naveo je Los Anđeles tajms 2017. Bivši predsjednici Bil Klinton i Džordž V. Buš naplaćivali su do 200.000 i 700.000 dolara.

Ugovori sa izdavačkim kućama

Pisanje knjige nakon napuštanja kabineta je ustaljena praksa predsjedničkog života, a izdavači plaćaju veliku sumu novca za prava na predsjedničke memoare.

2017. Barak i Mišel Obama potpisali su zajednički ugovor za knjigu sa izdavačem Penguin random haus u iznosu od preko 60 miliona dolara, izvijestio je Fajnenšal tajms.

Bivši američki predsjednik već je objavio dve druge knjige sa ovom izdavačkom kućom, uključujući memoare “Snovi mog oca: priča o rasi i nasljeđu”, kako je prethodno izvijestio Biznis insajder.

“Postajanje”, knjiga Mišel Obame, izdata je početkom 2019, dok će nova knjiga njenog supruga, bivšeg predsjednika Baraka Obame pod nazivom “Obećana zemlja” biti dostupna u novembru ove godine.

Prije ugovora za knjige porodice Obama, rekord je držao Bil Klinton, koji je dobio oko 14 miliona dolara (odnosno današnji 21 milion dolara) za svoju knjigu nakon isteka mandata, kako je prenio Voks.

Treba napomenuti da se obije nagodbe za knjige i dalje rangiraju u top 10 najboljih nagodbi za knjige ikada.

Džordž V. Buš je takođe dobio dosta para za svoju knjigu – 10 miliona dolara, ali ovo nije oborilo rekorde.

Ugovori sa brendovima

I dok je sponzorstvo brendova uglavnom rezervisano za poznate ličnosti, bivše političke figure počinju da se probijaju i u ovom svijetu.

Godine 2018, Obamini su potpisali ugovor sa Netfliksom o produciranju sadržaja za striming giganta, izvijestio je Varajeti. Najvažnije je da je taj posao izrodio i “AmeriKan fektori” i “Krip kemp”, koji su dobili pozitivne kritike, a prvi je čak dobio i Oskara.

2019. Spotifaj je najavio ugovor sa Hajer graund prodakšn. Ovaj ugovor uključivao je podkast od devet epizoda koji je vodila Mišel Obama, a koji je imao goste poput njenog muža Baraka.

Kako je prenio Forbs, Bil Klinton je potpisao ugovor sa kućom Aj hart medija da bude producent na podkastu ćija će premijera biti naredne godine. Ovo je drugi ugovor u vezi sa podkastom koji je Klinton potpisao sa tom kompanijom.

Korporativni odbori i počasna mjesta

I dok je ovo češća pojava kod članova Kongresa, i bivši predsjednici ponekad preuzimaju pozicije u korporativnim odborima ili neke slične grandiozne titule.

Međutim, te pozicije ne donose uvjek toliko novca koliko ugovori za izdavanje knjiga i penzija.

Godine 2016, Vašington post je izvijestio da je bivši predsjednik Klinton zaradio 18 miliona dolara kao honorarni kancelar privatne škole.

Od 2002. do 2009. godine, Bil Klinton bio je savjetnik svog prijatelja, investitor Roba Barkla. Procjenjuje se da je Klinton zaradio preko 12 miliona dolara radeći sa Barklom, prenio je Vol Strit žurnal.

Check Also

Javni dug Srbije premašio 27 milijardi eura

U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde eura (oko 53 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *