New York i dalje vodeći finansijski centar

New York je zadržao prvo mjesto na svjetskoj ljestvici finansijskih centara a London se učvrstio na drugom mjestu uoči potpunog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, pokazuje istraživanje objavljeno u petak.

Indeks globalnih finansijskih centara (GCFI) temelji se na istraživanju koje provodi Z/Yen grupa u partnerstvu s Kineskim razvojnim institutom a uključuje anketu 8.549 stručnjaka u financijskom sektoru i njihovih više od 54.500 ocjena.

Finansijski stručnjaci ocjenjuju političku stabilnost, regulatorno okruženje, dostupnost kvalifikovanih radnika, kvalitetu života, infrastrukturu, dostupnost kapitala, likvidnost na tržištu, ugled i kulturnu raznolikost.

“GFCI 28 pokazuje povećano povjerenje u vodeće financijske centre, ali i općenito smanjenje povjerenja u druge centre”, rekao je Michael Mainelli, izvršni predsjednik Z/Yen-a.

Rezultati indeksa pokazuju veće oscilacija zbog neizvjesnosti vezane uz trgovinu, političku stabilnost i ekonomski uticaj pandemije koronavirusa, dodao je Mainelli.

„Novi načini rada predstavljaju izazov konceptu tradicionalnog finansijskog centra. Na promjer, gledano iz fizičke perspektive, Covid 19 ima razorne ekonomske posljedice po City of London, ali finansijske usluge u jugoistočnoj Engleskoj ostvarile su dobru godinu”, priopćili su.

Šangaj je na ljestvici pretekao Tokio i zauzeo treće mjesto, dok je peto i šesto mjesto pripalo Hong Kongu i Singapuru.

Iako je London u najnovijem istraživanju smanjio zaostatak za New Yorkom, neki ispitanici smatraju da bi Brexit mogao kratkoročno i srednjoročno smanjiti atraktivnost glavnog britanskog grada, kojega su globalne banke do sada koristile kao ulaznu tačku u EU.

Check Also

Evopske berze pod pritiskom treći dan zaredom

Na evropskim berzama su u petak ujutro cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *