Izvršni direktor Monteputa najavio transformaciju kompanije

Dodajte komentar

Planira se transformacija kompanije Monteput u cilju stvaranja uslova i administratevno-tehničkih pretpostavki za preuzimanje budućeg održavanja i naplate putarine na prvoj dionici auto-puta, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević. On je saopštio da je pandemija korona virusa uticala negativno na poslovanje Monteputa, ali da je kompanija uprkos tome racionalizacijom troškova uspjela da u prva dva kvartala ostvari dobit od 676.152 eura.

-U skladu sa odredbama Zakona o putevima planira se transformacija, odnosno reorganizacija Monteputau ciljustvaranjauslova i administrativno-tehničkih pretpostavki za preuzimanje budućegodržavanja i naplatu putarine prve dionice auto-puta Smokovac Mateševo, nakon završetka radova i primopredaje istih od strane glavnog izvođača radova kineske kompanije CRBC –kazao je Mujević Pobjedi.

NEMA IZDVAJANJA

On je saopštio da se ne planira formiranje novog preduzeća, odnosno eventualno izdvajanje PJ auto-put Bar – Boljare iz Monteputa.

-PJ auto-put Bar Boljare je formirana kao jedinicau okviru preduzeća Monteput odlukom Vlade za implementaciju projekta prve dionice auto-puta Smokovac Mateševo. Takođe, istom odlukom su definisane obaveze Monteputa i PJ za implementaciju auto-puta Bar Boljare. Ne planira se formiranje novog preduzeća naročito imajući u vidu kompletnu ekonomsku situaciju i poslovni ambijent u Crnoj Gori-rekao je Mujević.

On je naveo da je pandemija korona virusa imala negativan uticaj na poslovanje Monteputa.

-Racionalizacijom troškova, obustavom javnih nabavki, osim neophodnih za nesmetan rad preduzeća, postigli smo pozitivan finansijski rezultat u prvih šest mjeseci od 676.152 eura. Imajući u vidu ambijent poslovanja u Crnoj Gori i širem okruženju i našu trenutnu situaciju, možemo biti apsolutno zadovoljni tim rezultatom- kazao je Mujević.

On je dodao da je za isti period prethodne godine ostvaren pozitivan rezultat u iznosu od 2.578.193 eura. To znači da je ovogodišnja dobit u prva dva kvartala skoro četiri puta manja nego lani u istom periodu.

-Uzimajući u obzir privredni ambijent u Crnoj Gori u eri pandemije kovida i zatvaranje saobraćaja između gradova kao i zatvaranje granica Crne Gore sa susjedima i ostalim zemljama, smatramo da je u situaciji kada privredni subjekti bilježe veliki pad prihoda uspjeh to što smo ipak održali pozitivan trend poslovanja, kroz očuvanje likvidnosti preduzeća sopstvenim sredstvima. Nadamo se da ćemo ovaj trend zadržati do kraja godine i da ćemo poslovnu godinu završiti pozitivnim poslovnim rezultatom-kazao je Mujević Pobjedi. On je dodao daje veliki uspjeh i to što je Monteput bez ikakvih subvencija od strane države izmirio sve dospjele obaveze.

Monteput se našao na bijeloj listi poreskih obveznika. Sve dospjele poreske obaveze kao i ostale obaveze iz poslovanja izmirene su u roku iz sopstvenih sredstava. Takođe i obaveza za kredit Evropske investicione banke (EIB) koja se plaća dva puta godišnje, 15. aprila i 15. oktobra, izmirena je u iznosu 969.565 eura, a za drugi dio obaveze u iznosu 954.526 eura obezbijeđena su sredstva iz sopstvenih prihoda– rekao je Mujević i dodao da se investicije počete prije pandemije realizuju planiranom dinamikom.

Monteput je od početka godine do 15. septembra naplatom prolaska kroz tunel Sozina ostvario prihod od 4,9 miliona eura što je za 2,3 miliona eura ili 31,99 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

-U ovom periodu kroz Sozinu je prošlo 1,43 miliona vozila, stoje za 34 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine –precizirao je Mujević.

On je saopštio da je dan sa naj manje prolazaka kroz Sozinu ove godine bio 19. april sa 204 prolaza vozila.

-To je ujedno i dan sa ubjedljivo najmanje prolaza od otvaranja tunela Sozina. Najviše prolazaka ove godine bilo je 13. septembra kada je prošlo 12.735 vozila- kazao je Mujević.

Prema njegovim riječima, za prvih 15 dana septembra kroz tunel Sozina je prošlo 129.800 vozila, što je 15,9 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. On je naveo da u septembru prosječno na dnevnom nivou kroz Sozinu prođe 8.653 vozila, 15,9 odsto manje od prosjeka prošle godine.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *