ECB će prodavati dugove putem online prodavnice

Evropska centralna banka (ECB) priprema internet mjesto ili trgovinu u stilu diva Amazona gdje bi prodavala stotine milijardi eura bankarskih kredita, stvorenih kao rezultat koronavirusne krize. ECB ima za cilj da ojača ekonomiju i zasjeni velike ulagače s Wall Streeta.

Plan, koji su izradili najviši funkcioneri ECB-a, dio je napora 19 zemalja eurozone da se uhvate u koštac sa sve većom gomilom neotplaćenih zajmova, s ciljem sprečavanja preuzimanja sredstava po najnižim cijenama.

– Ideja je otvoriti tržište za kupce manjih portfolija s internet trgovinom u stilu Amazona ili eBaya, rekao je za Reuters Edward O’Brien, visoki funkcioner ECB-a uključen u taj plan.

Nakon posljednje finansijske krize, veliki fondovi su kupili milijarde eura loših kredita, pritom stekavši puno nekretnina čija je cijena kasnije drastično porasla.

– Tržištem loših zajmova dominiraju vrlo veliki kupci. U tipičnom scenariju jedna od tih kompanija stvara vrlo velik portfolio sa značajnim popustima, rekao je O”Brien.

Studija Deloittea otkrila je da su od više od 450 milijardi dolara loših zajmova prodatih u Evropi između 2014. i 2019. otprilike polovinu kupili Cerberus, Blackstone, Lone Star i Goldman Sachs.

Banke se oslobađaju loših dugova, koji su obično samo djelić njihove nominalne vrijednosti, kako bi olabavile svoje bilanse i stvorile nove zajmove – održavajući na taj način vlastito poslovanje i ekonomiju.

Check Also

Crna Gora je 39. najmanja država na svijetu (infografika)

Državne granice možda su samo ljudske konstrukcije, ali su moćne. Rusija, Kanada, SAD itd – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *