Azijska tržišta: Indeksi porasli, stabilizirao se tehnološki sektor

Dodajte komentar

Na većini azijskih berzi cijene su dionica u petak porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, što se zahvaljuje stabilizaciji Wall Streeta i rastu tehnološkog sektora.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je jučer potonuo 2,15 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad od 11. juna.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,6 i 1,1 posto. U Singapuru, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, oko 0,2 posto.

Azijske ulagače ponešto je ohrabrio jučerašnji blagi, ali ipak rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon oštrog pada dan prije.

Pozitivno je na tržište uticala vijest da Zastupnički dom Kongresa radi na paketu podsticajnih fiskalnih mjera, vrijednom 2.200 milijardi dolara. Predsjednica tog doma Nancy Pelosi poručila je da je spremna da pregovara s Bijelom kućom o tom paketu podsticaja.

Na Wall Streetu su juče najviše porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, pa je taj sektor i jutros predvodnik rasta.

No, čak i s današnjim dobitkom azijski MSCI indeks na gubitku je od početka tjedna oko 4 posto, pa se očekuje njegov najveći nedjeljni pad od marta i izbijanja koronakrize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *