DFC će uvesti kreditnu podršku i garancijske šeme za srpske kompanije

Dodajte komentar

Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) planira uvesti kreditnu liniju za srbijanske kompanije s do 500 zaposlenih, izjavio je u srijedu srpski ministar finansija Siniša Mali.

– Osiguraćemo kreditnu liniju za privatne kompanije s do 500 zaposlenih […] Pružit ćemo im dodatnu podršku za njihov razvoj, rekao je Mali na konferenciji za novinare koja je emitovana uživo na YouTube kanalu novinske agencije Tanjug nakon sastanka s delegacijom DFC-a u Beogradu.

Na taj će se način smanjiti finansijski rizici, dok će kompanije takođe imati mogućnost razvoja i stupanja na nova tržišta, rekao je Mali.

– Ono što je najvažnije je da DFC želi podržati američke investitore da dođu u Srbiju i ovdje otvore proizvodne pogone, napomenuo je.

DFC je takođe u pregovorima sa srpskom vladom o pokretanju garantnog programa za podrđku lokalnim malim i srednjim preduzećima u vrijednosti od najmanje milijardu dolara (855 milijardi eura), istakao je.

– Kad sam predložio da razgovaramo o shemi garancija od milijardu dolara, rekli su: Razmislite o milijardama dolara, a ne o milijardi dolara, rekao je Mali.

Shema garancija biće slična shemi koju je srpska vlada uvela ranije ove godine kako bi ograničila štetni uticaj pandemije koronavirusa na mikro, mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji, ali zajmovi koje će kompanije dobiti biće pod još boljim uslovima, rekao je.

– Na taj ćemo način osigurati dovoljno likvidnosti i novca ne samo da pređemo COVID-19, već da osiguramo rast, nabavu nove opreme, isporuku materijala, otvaranje radnih mjesta i uvođenje novih tehnologija, rekao je Mali.

Više detalja o garantnim shemama biće otkriveno nakon sastanka s direktorom regionalnog ureda DFC-a u Beogradu Johnom Jovanovićem, dodao je.

Dana 4. septembra, srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hotisigned u Washingtonu, D.C. američki sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa koji se obavezao na razvoj povezanosti autoputevima i željeznicom. U okviru sastanka dogovoreno je uvođenje sheme potpore malim i srednjim preduzećima od DFC-a u Srbiji, rekao je tada predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *