Wall Street porastao nakon četiri dana pada

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak indeksi porasli, prvi put u posljednjih pet trgovinskih dana, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru nakon njihove oštre korekcije posljednjih nedjelja.

Dow Jones ojačao je 140 bodova ili 0,52 posto, na 27.288 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,05 posto, na 3.315 bodova, a Nasdaq indeks 1,71 posto, na 10.963 boda.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica juče porasle, a najviše u potrošačkom i sektoru informacijskih tehnologija.

Pritom je cijena Amazon.coma skočila 5,7 posto, dok su dionice Microsofta, Applea, Facebooka i Alphabeta poskupila više od 1,6 posto.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica tih tehnoloških divova, početkom septembra S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli rekorde.

No, u posljednja tri tjedna oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu je u ponedjeljak S&P 500 indeks zaronio 9 posto ispod prethodnog rekorda, nedaleko područja korekcije.

„Tržište traži neku stabilnost, pa ulagači traže dionice kojima je cijena posljednjih nedjelja možda nepravedno pala”, kaže Kenny Polcari, strateg u kompaniji SlateStone Wealth.

Uprkos jučerašnjem rastu cijena dionica, na tržištu i dalje vlada nesigurnost zbog daljeg širenja koronavirusa, usporenog rasta ekonomije, predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nedostatka novih podsticajnih mjera.

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica stabilne, a ulagače, zabrinute zbog usporavanja oporavka ekonomije od koronakrize, nije ohrabrio ni jučerašnji rast indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto, nakon dva dana pada.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,2 posto. U Šangaju, Singapuru i Australiji porasle su, pak, između 0,1 i 2 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *