Vrijednost “Tesle” pala za 50 milijardi dolara

Investitori su oborili tržišnu vrijednost “Tesle” za 50 milijardi dolara, nakon što je glavni izvršni direktor kompanije Ilon Mask izjavio da će radikalno smanjenje cjiene autonomnih električnih vozila na 25.000 dolara biti moguće – ali tek za najmanje tri godine.

Tržišna kapitalizacija ”Tesle” je za samo dva sata pala za 20 milijardi dolara na trgovanju nakon zatvaranja berze u utorak, pošto su Mask i drugi “Teslini” rukovodioci predstavili plan za novu bateriju i svoje proizvodne strategije, izvještava Rojters.

Akcije su na zatvaranju bile u minusu za 5,6 odsto, a nakon radnog vremena berze su povećale gubitak za dodatnih 6,9 procenata.

Investitori su očekivali dvije značajne najave na Maskovom često reklamiranom “Danu baterije” – o razvoju baterije za vožnju od milion milja, koja će trajati dobrih 10 godina ili više, i konkretne podatke o smanjenju troškova, izraženo u dolarima po kilovat-satu , koji bi konačno cijena električnog vozila bila niža od cijene benzinskog automobila.

Mask nije ponudio ni jedno ni drugo. Umjesto toga, obećao je da će tokom narednih nekoliko godina troškove proizvodnje baterija smaniti za polovinu s novom tehnologijom i proizvodnim procesom, i isporučiti “pristupačan” električni automobil.

“Za tri godine možemo da napravimo automobil od 25.000 dolara koji će biti u osnovi možda nešto bolji od uporedivog benzinskog automobila”, rekao je.

Mask je, međutim, priznao da “Tesla” nema cjelovit vlastiti ambiciozan novi dizajn vozila i baterije i razrađene proizvodne procese, prenosi britanska agencija.

Check Also

Kosovo pristupa inicijativi “mini Šengen”

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, potvrdio je da će prisustvovati sastanku lidera zapadnog Balkana posvećenom inicijativi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *