Ruske banke rekordno ulažu u zlato

Ruske banke počele su aktivnije da ulažu u zlato i druge plemenite metale. Na kraju avgusta imale su akumuliranu 121. tonu zlata, što je rekordan pokazatelj, navodi se u izvještajima Centralne banke.

Obim ulaganja banaka u zlato i druge metale 1. septembra iznosio je 567,8 milijardi rubalja (oko sedam milijardi evra). Porast u poređenju s prethodnim maksimumom, postignutim u oktobru prošle godine, iznosi 10,9 odsto.

Tokom avgusta, količine zaliha dragocjenih metala u ruskim bankama porasle su za 23,3 tone. Krajem jula kotacije su dostigle devetogodišnji maksimum i nastavile su da rastu, dostigavši 2.000 dolara za 31,1 gram.

Porast investiranja u zlato i druge plemenite metale u bankarskom sektoru započeo je u maju. Ekonomisti su takvu politiku objasnili strahom od daljeg pada ekonomije i pada na berzama usljed razvoja pandemije virusa korona. Zlato se tradicionalno smatra pouzdanom aktivom, a u vrijeme kriza potražnja za njim i cijena zlata rastu.

Check Also

Šinavatra bi da proda Svetog Nikolu

Kompanija “Global TS Montenegro” Taksina Šinavatre, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera, pokušava da proda jugoistočni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *