Obavezna rezerva banaka 177,7 miliona eura

Obavezna rezerva banaka na kraju avgusta je, prema podacima Centralne banke, iznosila 177,7 miliona eura.

Od ukupnog iznosa na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 50,9 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 49,1 odsto.

Prosječno stanje ukupnih depozita banaka u junu, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, bilo je 3,27 milijardi eura. Od ukupnog nivoa depozita na one po viđenju odnosi se 69,6 odsto, a na oročene 30,4 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primjenom stope od 5,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 4,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine, prenosi Mina biznis.

Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primjenjuje se stopa od 5,5 odsto.

Osnovicu za obračun obavezne rezerve od januara 2018. godine čine oročeni i depoziti po viđenju, osim onih centralnih banaka.

Check Also

Sjeverna Makedonija ukida bankama zabranu isplate dividendi

Centralna banka Sjeverne Makedonije saopštila je da je odlučila da ukine privremeno ograničenje raspodjele dividendi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *