Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE

Sve zemlje članice EU dovršile su postupak odobravanja novog instrumenta SURE za pružanje financijske potpore u iznosu do 100 milijardi eura za zaštitnu radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom korona virusa, objavila je u utorak Europska komisija.

Instrument SURE će kroz povoljne zajmove pomoći članicama EU da pokriju naglo povećanje državnih rashoda radi očuvanja radnih mjesta i direktne troškove finansiranja programa skraćenog radnog vremena i sličnih mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa.

Sada je u svim zemljama članicama dovršen postupak odobravanja sporazuma o garancijama u vrijednosti 25 milijardi eura.

Na temelju tih garancija Komisija će se zadužiti na finansijskim tržištima do iznosa od 100 milijardi eura po najpovoljnijim kamatama i proslijediti ih državama članicama koje trebaju i zatraže tu vrstu podrške.

Komisija je već ranije uputila Vijeću Europske unije prijedlog o dodjeli finansijske podrške od 87,3 milijarde eura za 16 zemalja EU-a u okviru instrumenta SURE.

Riječ je o zemljama koje su podnijele službene zahtjeve za zajmove za potrebe zaštite radnih mjesta i radnika od posljedica korona krize.

Čim Vijeće odobri te prijedloge, zemlje članice moći će dobiti te zajmove.

Instrument SURE sličan je onome koje su koristile neke članice tokom finansijske krize iz 2008. godine, poput njemačkog programa Kurzarbeit.

Prema tome modelu, država plaća dio radničkih plata, što je omogućilo kompanijama da zadrže radnike i smanje troškove za vrijeme krize.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *