Evropski gradovi u udruženoj akciji protiv AirBnB-a

Dodajte komentar

Udružena u savez “Eurocities”, 22 evropska grada pozvala su Evropsku uniju da upostavi strožiju regulativu za Airbnb. Ova digitalna platforma za kratkoročni najam smještaja, prema njima, dovodi do rasta cijena nekretina što lokalno stanovništvo dovodi u nezavidan položaj.

Predstavnici Amsterdama, Barselone, Firence i drugih turističkih gradova sastali su se prošlog utorka u Parizu sa evropskom komesarkom za konkurenciju Margaret Vestager, kako bi skrenuli pažnju na postojeći pravni okvir za rad digitalnih platformi namijenjenih turizmu, za koji su naveli da je zastario.

Airbnb, koji ima dominantan tržišni udio u ovom sektoru, ljuti lokalno stanovništvo, pa tamošnje vlasti pokušavaju da uravnoteže želju za prihodom od turizma i pogoršanom situacijom na tržištu nekretnina koja dovodi do rasta cijena zakupa nekretnina za lokalno stanovništvo, ali i do rasta cijena nekretnina uopšte.

Na sastanku je istaknuto da je potreban novi zakonodavni okvir na nivou cijele Evropske unije kako bi Airbnb i druge platforme mogli da posluju uz veći nadzor, s obzirom na to da Airbnb navodi da je samo posrednik između iznajmljivača i turista.

Ovu tvrdnju kompanije Airbnb potkrepljuje i presuda Evropskog suda iz decembra prošle godine koja navodi da Airbnb-u nije potrebna dozvola za rad u Francuskoj sa agentima za nekretnine. U presudi je navedeno da ova kompanija pruža “uslugu informacione prirode”. Baš iz tog razloga, zvaničnici se zalažu za novu regulativu kojom bi poslovanje ovakvih servisa bilo drugačije uređeno.

Dijeljenje podataka sa lokalnim vlastima

Do sada je nekoliko evropskih gradova ograničilo rad Airbnb-a kako bi stali na put ilegalnom najmu stanova. Tako je u aprilu gradsko vijeće Amsterdama odlučilo je da zabrani mogućnost kratkoročnog zakupa smještaja u određenim gradskim četvrtima unutar starog grada i područja čuvenih amsterdamskih kanala i od 1. jula uveo dozvole za domaćine koji iznajmljuju smještaj u drugim djelovima Amsterdama. U Danskoj Airbnb i slične platforme već moraju da dijele podatke sa poreskom upravom.

“Vrijeme je za novi evropski regulatorni pristup, koji prvenstveno služi opštem interesu”, izjavila je gradonačelnica Pariza, En Hidalgo, čiji je grad u velikom problemu zbog visokih cijena nekretnina.

Savez “Eurocities” predviđa inovacije povezane sa digitalnim platformama za odmor prema Zakonu o digitalnim uslugama. Prema njemu, Airbnb i slične platforme moraće da dijele podatke o smještaju i najmu sa lokalnim vlastima.

Ovaj zakon, koji se priprema u odjeljenju koje vodi Vestager, trebalo bi da stane na put ilegalnim iznajmljivačima smještaja. Podsjećamo, Airbnb, Booking.com, Expedia Group i Tripadvisor još ranije su zaključili sporazum o dijeljenju podataka sa Evropskom unijom, kojim je dogovoreno da će putem Eurostata biti objavljene pouzdane informacije o tržištu kratkoročnih zakupa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *