Britanska ekonomija porasla u julu za 6,6 odsto

Britanska ekonomija je porasla u julu za 6,6 procenata u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci. Rastu je doprinijelo dalje ukidanje ograničenja u sektoru usluga, prije svega ponovno otvaranje pabova, barova i restorana, izvještava Rojters.

Ekonomisti su u anketi britanske agencije predviđali rast bruto domaćeg proizvoda u julu od 6,7 procenata. Ipak, ukupna britanska proizvodnja je još uvijek manja za 11,7 procenata u odnosu na nivo u februaru, prije izbijanja pandemije korona virusa u Britaniji.

„Mada je nastavila da ide stabilno putem oporavka, britanska ekonomija još uvek mora da nadoknadi skoro polovinu od ukupnog gubitka BDP-a zabilježenog od početka pandemije“, naveo je Daren Morgan iz britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

Funta je pala prema dolaru pošto su statistički podaci pokazali da je proizvodnja u dominantnom sektoru usluga bila nešto slabija od očekivanja.

Naime sektor usluga je u julu porastao za 6,1 odsto u odnosu na očekivani rast od 7,0 procnata.

Rast u znatno manjem proizvodnom i građevinskom sektoru je nadmašio prognoze, napominje Rojters, ne navodeći konkretne podatke.

Check Also

Mastercard i Voli u zajedničkoj akciji: 10% popusta za online kupce

Nakon uspješnog lansiranja online prodavnice voli.me u decembru 2020. i odličnih reakcija korisnika, kompanije Voli …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *