Evropska komisija odobrila koncentraciju Fortenova grupe i Mercatora

Dodajte komentar

Evropska komisija odobrila je namjeru koncentracije kojom Fortenova grupa stiče kontrolu nad Poslovnim sistemima Mercator, Ljubljana.

Za teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Sjeverne Makedonije prijava je podnesena nadležnim lokalnim regulatorima za zaštitu tržišta pa su sad sva nacionalna tijela, osim Komisije za konkurenciju Republike Srbije, odobrila koncentraciju.

“Raduje nas ova odluka Evropske komisije da odobri prenos Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu. Vjerujemo da će uskoro uslijediti i odobrenje srbijanske Komisije. Time se otvara put da se prenos Mercatora realizuje do kraja ove godine i da maloprodaja Fortenova grupe od 2021. na tržištu nastupi kao zajednička, regionalna grupacija čije je poslovanje u interesu svih strana – od zaposlenih preko dobavljača i dioničara do ukupnog ekonomskog okruženja u nacionalnim državama, ali i na prostoru cijele regije“ – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe komentirajući odluku Evropske komisije.

„Snažan vlasnik će Mercatoru omogućiti dalji rast i razvoj te podržati strateške projekte Mercatora, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrijednu 130 miliona eura.“, dodao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora koji je takođe naglasio da je ovo odobrenje izuzetno važan korak u prenosu Mercatora na Fortenova grupu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *