U čemu je tajna njemačkog privrednog oporavka?

Dodajte komentar

Oporavak njemačke privrede od posljedica pandemije COVID-19 odvija se brže nego što se mislilo, a stručnjaci smatraju da su razlozi za to povjerenje građana i privrednika u mjere vlasti, mala zavisnost od turizma, kao i obiman i brzo primjenjen paket mjera za ekonomski oporavak.

Za razliku od Francuske, Italije ili Španije, gdje Evropska komisija za ovu godinu očekuje recesiju u dvocifrenim procentima, Njemačka će vrlo vjerovatno imati pad BDP manji od deset odsto, navodi “Dojče vele”.

Razlog brzog privrednog oporavka Nemačke krije se u relativno malom broju zaraženih u poređenju sa drugim zapadnim zemaljama, a samim tim su i mjere protiv pandemije bile nešto blaže.

“Time i ekonomska nesigurnost nije tako snažno izražena kao u mnogim drugim zemljama, a tome treba dodati to što je Njemačka manje zavisna od turizma nego, recimo, Francuska, Italija i Španija“, kaže za “Dojče vele” ekonomistkinja Nikola Brant iz njemačkog ogranka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Fridrih Hajneman iz Centra za evropsko ekonomsko istraživanje u Manhajmu u razloge što Njemačka relativno dobro prolazi kroz krizu ubraja i povjerenje građana u mjere vlade.

“Odlučne mjere vlade u razdoblju krize pojačale su povjerenje građana. Veće povjerenje vodi i do veće discipline u pridržavanju mjera, što bi moglo da objasni zasad blažu dinamiku drugog talasa zaraze“, smatra Hajneman.

Hajneman takođe ističe da je njemačka državna blagajna puna, što je, kako dodaje, omogućilo da država na sebe preuzme troškove zarada radnika koji su bili na prinudnim odmorima, a državna pomoć isplaćivana je ekspresno, iako njemačka birokratija nije uvek najbrža.

Mada privredni pad neće biti toliki koliko se strahovalo, mjere za podsticaj rasta u doba korona virusa će koštati mnogo – Njemačka će sa paketom mjera od 130 milijardi evra doći do državnog duga koji iznosi 80 odsto BDP-a.

Međutim, to je i dalje daleko manje nego u Francuskoj i Španiji (oko 110 odsto BDP) i, pogotovo, Italiji (preko 150 odsto), navodi “Dojče vele”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *