Tramp odobrio sporazum TikToka s Oracleom i Walmartom

Dodajte komentar

Predsjednik SAD-a Donald Tramp odobrio je sporazum koji će omogućiti da se aplikacija TikTok i dalje koristi u ovoj zemlji, zahvaljujući novoj kompaniji “TikTok global” kojom bi upravljali Amerikanci, tačnije saradnju kineske aplikacije s Oracleom i Walmartom.

On je rekao da ovaj sporazum garantuje “stopostotnu sigurnost”, nakon što su američki funkcioneri iskazali bojazan u vezi s pristupom podacima korisnika od strane kineskih vlasti.

Tramp je rekao da će “TikTok global” biti u potpunosti kontrolisan od strane kompanija Oracle i Walmart i da će njeno sjedište biti u Texasu.

Kompanija se navodno složila da će donirati 4,2 milijarde eura fondu za obrazovanje u SAD-u.

Ubrzo nakon Trampovih komentara, Oracle je objavio da je izabran za TikTokovog pružaoca sigurnog oblaka i postaće manjinski investitor s 12,5% udjela. TikTok je potvrdio ulogu Oraclea i rekao da sarađuje s Walmartom na komercijalnom partnerstvu.

Walmart je rekao da se privremeno složio s kupovinom 7,5% udjela, a izvršni direktor Doug McMillon biće jedan od pet članova uprave novostvorene kompanije.

“Uz to, radili bismo na inicijalnoj javnoj ponudi kompanije u Sjedinjenim Državama u sljedećih godinu dana kako bismo američkim građanima donijeli još više vlasništva”, rekao je portparol Walmarta, prenosi Seebiz.eu.

Kineska matična kompanija TikTok, ByteDance, posjedovaće preostalih 80% TikToka, prema osobi koja je upoznata s tim pitanjem. Međutim, budući da je 40% ByteDancea u vlasništvu američkih kompanija rizičnog kapitala, Trumpova administracija tehnički može tvrditi da je TikTok Global sada u većinskom vlasništvu američkog novca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *