Radnici javnog sektora u Njemačkoj spremaju se za generalni štrajk

Sindikati radnika u javnom sektoru Njemačke naredne sedmice pripremaju štrajk jer nije postignut dogovor o zaradama ni u drugoj rundi pregovora sa Vladom.

Sindikati “Verdi” i DBB traže povećanje zarada od 4,8 odsto za dva miliona radnika javnog sektora u federalnoj vladi i opštinama.

“Poslodavci su se zabarikadirali u ćošku, prema tome štrajk je neizbježan”, rekao je predsjednik sindikata “Verdi” Frank Verneke.

Ulrih Zilberbah, predsjednik sindikata DBB, rekao je u sličnom tonu da ovako više ne može, te da će sindikati izvršiti pritisak na poslodavce kako se ne bi moralo pribjeći abritraži.

Sindikati su rekli da će javnost na vrijeme biti obaviještena o eventualnim restrikcijama rada u staračkim domovima, bolnicama, preduzećima za održavanje puteva i slično.

Vlada je saopštila da kriza nastala zbog pandemije virusa korona smanjuje prihode od poreza i limitira finansiranje javnog sektora, posebno na opštinskom nivou.

Sindikati, sa druge strane, tvrde da su radnici javnog sektora, posebno u zdravstvu, odigrali ključnu ulogu u pandemiji i da se to mora odraziti i na zarade.

Dalji pregovori zakazani su za 22. i 23. oktobar.

Check Also

Spajanje banaka planirano za 11. decembar

Spajanje Podgoričke i Crnogorske komercijalne banke (CKB) planirano je za 11. decembar i do tog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *