Poreska uprava objavila odgovore na pitanja u vezi sa elektronskom fiskalizacijom

Dodajte komentar

Poreska uprava (PU) objavila je treći set često postavljanih pitanja u vezi sa projektom elektronske fiskalizacije radi edukacije i informisanja poreskih obveznika o preduslovima koje treba obezbijediti za sprovođenje fiskalnog servisa.

PU je omogućila svima da postavljaju pitanja u vezi sa projektom, koja se na sedmičnoj osnovi dopunjavaju, u cilju blagovremene i lakše pripreme za sprovođenje projekta elektronske fiskalizacije, shodno Zakonu, podzakonskim aktima i Tehničkoj i Funkcionalnoj specifikaciji.

Iz PU su, na pitanje koji su neophodnih podaci koji se moraju štampati na gotovinskom računu koji će kupac dobiti, odgovorili da fiskalni račun, pored podataka propisanih zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrijednost, sadrži i broj fiskalnog računa, vrijeme njegovog izdavanja, kao i oznaku operatora fiskalnog servisa.

“Račun će sadržati i identifikacioni kod obveznika fiskalizacije, jedinstveni identifikacioni kod računa, način i rok plaćanja, kao i poreski identifikacioni broj kupca, ako se promet obavlja između obveznika fiskalizacije, odnosno fiskalizacijom bezgotovinskog plaćanja”, naveli su iz PU.

Iz PU su, odgovarajući na pitanje kada će Tehnička i Funkcionalna specifikacija biti dostupne na engleskom jeziku, kazali da je proces prevođenja finalnih dokumenata za krajnje korisnike u vezi sa projektom elektronske fiskalizacije u toku.

“Oni će biti dostupni u narednim danima, odnosno čim prevod bude završen, te molimo za strpljenje i razumijevanje, imajući u vidu obimnost materijala”, rekli su iz PU.

Na pitanje ko izdaje certifikat za potrebe fiskalizacije, iz PU su odgovorili da svi poreski obveznici u Crnoj Gori posjeduju certifikate na tokenu za predaju poreskih prijava elektronskim putem.

“Za registraciju poreskog obveznika, poslovnog prostora, elektronskog naplatnog uređaja i operatora se koristi ovaj certifikat koji je na tokenu. Za fiskalizaciju se koristi soft certifikat koji se posebno nabavlja za potrebe fiskalizacije gotovinskog i bezgotovinskog prometa”, objasnili su iz PU.

Elektronski certifikat, kako se dodaje, izdaje ovlašćeno certifikaciono tijelo koje je dobilo dozvolu Ministarstva javne uprave, što su za sada Pošta Crne Gore i firma CoreIT.

“Dakle, razlikujemo dva procesa registraciju i fiskalizaciju. Registracija se obavlja tokenom, a fiskalizacija soft sertifikatom koji se instalira na elektronskom naplatnom uređaju. Ako u toku obrade poruke o računu dođe do greške usljed neispravnog elektronskog potpisa fiskalni servis vraća XML poruku sa odgovorom koja sadrži opis greške”, precizirali su iz PU.

Iz PU su na pitanje da li je strano preduzeće, konkretno iz Srbije, dužno da se registruje za elektronsku fiskalizaciju ukoliko se bavi proizvodnjom softvera, a namjerava da ih prodaje i firmama u Crnoj Gori, odgovorii da proizvođač softvera mora registrovati djelatnost u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS).

“Proizvođač mora izvršiti opštu poresku registraciju u PU radi dobijanja poreskog identifikacionog broja. Detalje o registraciji, potrebnim dokumentima i vremenu potrebnom za registraciju možete dobiti u službi CRPS-a”, naveli su iz PU.

Sva često postavljana pitanja mogu se naći na linku: https://www.poreskauprava.gov.me/vijesti/232797/ELEKTRONSKA-FISKALIZACIJA-cesto-postavljana-pitanja.html

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *