Od marta zatvoreno 29 ugostiteljskih objekata u Podgorici

Smanjen broj gostiju i mjere NKT-a prouzrokovale su to da su neki ugostitelji morali da zatvore svoje objekte. Tako je od početka pandemije 1. marta do 15. septembra u Podgorici, kako je rečeno Pobjedi iz Sekretarijata za preduzetništvo, zatvoreno 29 ugostiteljskih objekata, od kojih 22 kafe-bara, četiri restorana i tri objekta brze hrane.

Vlasnik bara Skeč Velibor Grbović požalio se kako nije naišao na podršku nadležnih organa u smislu pomoći subvencija kako bi opstao da radi i u kriznim mjesecima. Zbog toga je, ističe on, lokal koji je bio kutak umjetničkim talentima, morao da zatvori svoja vrata.

“Mjere NKT-a ugasile su poslovanje 90 odsto lokala, mislim na ljude koji se bave ugostiteljstvom i koji vole to što rade i koji su imali priču iza imena lokala, a ne šturo nošenje pića i hrane”, kazao je Grbović.

Lokal Skeč, ističe Grbović, bavio se promovisanjem slikarstva, književnosti, muzike, alternativnih vidova umjetnosti.

“Samim tim, uvođenjem mjera spuštena je giljotina na već položen vrat i zapečaćena sudbina, jer svi znamo da se danas ne može kultura promovisati kako bi trebalo, ne rade pozorišta, bioskopi itd. Sam primjer aktuelnog FIAT-a govori o tome, pogledajte koliko je gostiju, a koji se organizuju pod pokroviteljstvom Glavnog grada pa imaju problem sa svake strane, a ne neki lokal koji pokušava da oživi takve stvari. Osuđen je na propast”, ističe Grbović.

On dodaje da je neuporediva računica poslovanja prošle godine u odnosu na tekuću.

“Onaj ko je i ostao da radi mogao je samo da zakrpi rupe. Mislim na one ljude koji su vlasnici prostora kafića i oslobođeni su plaćanja zakupa i slično. Ipak, čovjek se nada najboljem i ne predaje se tako lako, ako zna da gaji prave vrijednosti i da će se one kad-tad valorizovati, da će sve doći na svoje, kao što će i ovaj virus biti prošlost, nadam se uskoro”, optimističan je Grbović.

Nemanja Milošević otvorio je novi kafić umjesto nekadašnjeg Skeča. Riječ je o kultnom mjestu “Pikado klubu“, koji je premješten iz Tržnog centra Mol of Montenegro u centar grada.

“S obzirom na to da nijesmo radili od sredine marta do sredine maja zbog pandemije kovid-19, bili smo primorani da zatvorimo objekat poslije nekoliko godina uspješnog poslovanja. Prošla godina bila je uspješna za nas. Najteže je isfinansirati fiksne troškove koji nisu bili mali u tom period, a prihod je bio minimalan nakon nastavljanja sa radom u maju”, kazao je Milošević.

On dodaje da su imali pomoć od države.

“Pomoć smo dobili od države u vidu minimalnih zarada za sve zaposlene, kao i ostali ugostitelji. Nadam se da neće predložiti zatvaranje objekata, jer bi to dovelo do ekonomske propasti ugostiteljstva, a i kompletne ekonomije Crne Gore. Čini mi se da je u posljednje vrijeme sve više počinje da oživljava centar grada, pa smo i odlučili da preselimo klub. Naravno, i visina mjesečnog zakupa je i te kako uticala na tu odluku”, ističe Milošević.

U skadu sa dopunam Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su donešene 2.jula, Komunalna inspekcija kontroliše ugostiteljske objekte.

“Zbog kršenja mjera propisanih naredbama, nadležnog Ministarstva za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa, novčano su kažnjena dva ugostiteljska objekta. Izrečene kazne odnose se za prekršaje, nepoštovanja propisane mjere fizičke udaljenosti između stolova i nepoštovanje propisanih mjera prilikom izvođenja muzičkog programa. U tri ugostiteljska objekta kažnjeno je novčano po jedno zaposleno lice, zbog nenošenja zaštitne maske. Komunalna inspekcija nije izrekla nijednu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti, odnosno zatvaranja ugostiteljskog objekta”, kazao je za Pobjedu načelnik Komunalne inspekcije Branislav Radusinović.

Glavni grad, ističe Radusinović, pomogao je ugostiteljima u kriznom periodu pandemije korona virusa na način što im je smanjio komunalnu taksu po metru kvadratnom za korišćenje javne površine na kojoj su postavljene ljetnje bašte ispred ugostiteljskih objekata.

Skupština Glavnog grada usvojila je na posljednjoj sjednici Odluku o ublažavanju finansijskih posljedica korona virusa u Podgorici.

Uprava javnih lokalnih prihoda će odložiti poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica nastale od 1. marta ove godine. Period plaćanja biće sinhronizovan za dinamikom izmirenja poreza na dohodak fizičkih lica, u skladu sa zakonom. Poreski obveznici zahtjev za odlaganje plaćanja sa iznosom obračunatog prireza porezu na dohodak fizičkih lica dostavljaju Upravi javnih lokalnih prihoda putem pošte ili na mejl adresu [email protected] me navodi se u odluci.

Takođe, odlukom je omogućeno i umanjenje iznosa lokalne komunalne takse za postavljanje ljetnje bašte, zatvorene bašte, ostalih privremenih objekata koji se mogu izmještati sa jednog mjesta na drugo (slobodnostojeća vitrina, pokretna tezga, zabavni park…) i za promotivne svrhe, za period u kojem stranke nijesu koristile prostor na javnoj površini, počevod 5. marta.

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice oslobodila je plaćanja zakupnine na period od 90 dana, zakupce koji imaju zaključene ugovore o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada, osim onih zakupaca koji mogu neometano da obavljaju redovne djelatnosti.

Izvor: CdM

Check Also

Koga Evropljani podržavaju na američkim predsjedničkim izborima?

Evropljani žele vidjeti pobjedu Joea Bidena nad Donaldom Trumpom na američkim predsjedničkim izborima, pokazuje anketa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *