EU sprema nekoliko milijardi eura za naš region

Dodajte komentar

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je novi ekonomski investicioni plan EU za Zapadni Balkan u završnoj fazi i očekuje se da će biti predstavljen početkom oktobra, a njegov cilj je bolje povezati region u saobraćajnom, energetskom, digitalnom smislu.

Plan će omogućiti i rad na projektima zelene agende, odnosno zaštite životne sredine i poboljšati konkurentnost regiona Zapadnog Balkana, rekla je Joksimović za RTS.

Ona je precizirala da će se koristititi različiti instrumenti finasiranja od nacionalnih IPA sredstava do višekorisničke IPA-e, investiocionog okvira za Zapadni Balkan, koji znače kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova kojih ce vjerovatno biti više.

– Bilo bi neodgovorno da izađem sa nekom cifrom jer do kraja još uvijek nije poznata, ali očekujem da bude nekoliko milijardi eura i ići će projektno – kazala je Joksimović odgovarajući na pitanje koliko će novca Srbija dobiti od tog plana.

Novac samo za dobre projekte

Joksimović kaže da će se ta sredstva koristiti za one projekte koji budu dobri i spremni.

– Mi smo krajem jula, početkom avgusta poslali projekte koje smo spremali tokom ljeta, to su i pruge koje imaju regionalnu dimenziju i saobraćajnice, regionalno povezivanje, ali ima i ono što je vezano za nas, kao što je zapošljavanje, brojna postrojenje za pročišćavanje vode… – ispričala je Joksimović.

Kada je riječ o regionalnoj povezanosti, Joksimović kaže da će se time otvarati nova radna mjesta, podsticati jedan pogodniji investicioni ambijent.

Novi ekonomski investicioni plan, zbog pandemije virusa korona, bavit će se i onim što se otvorilo kao nova tema, a to je, naglašava Joksimović, nesumnjivo najvažnija za građane – mladi, obrazovanje i socijalna komponenta.

Joksimović je podsjetila da je taj plan napravljen u maju tokom hrvatskog predsjedavanja EU na video Samitu “EU i Zapadni Balkan”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *