Bundesbank tvrdi kako ECB ima veliki uticaj na euro

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) može tvrditi kako ne namjerava upravljati kursom eura, ali svojom politikom i izjavama vrši veliki i rastući uticaj na jedinstvenu valutu, objavila je Bundesbanka.

ECB se nalazi u teškoj poziciji u pogledu nastojanja da kurs eura ne izmakne kontroli, a da pri tome ne stvori utisak da počinje valutni rat ili da bude optužena za manipulaciju deviznim kursevima, za šta ju je posljednjih godina prozivao predsjednik SAD-a Donald Trump, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Četiri studije Bundesbanke, objavljene u ponedjeljak, ukazuju na to da je uticaj ECB-a na devizni kurs, uključujući i prema američkom dolaru, veliki i da se povećao od finansijske krize, te da je volatiniji u danima kada centralna banka objavljuje svoje političke odluke.

Jedna od studija otkriva da najjači uticaj ECB-a na euro ima smanjenje dugoročne kamatne stope, pri čemu se procjenjuje da bi centralna banka mogla oslabiti euro za 0,70 odsto prema dolaru, japanskom jenu i britanskoj funti, snižavajući tako prinos na njemačke petogodišnje državne obveznice za samo 10 baznih poena.

Hitno ublažavanje štete

“To ukazuje da potencijalne efekte na devizni kurs treba imati u vidu prilikom razgovora o monetarnoj politici”, navodi Bundesbanka.

ECB je početkom ovog mjeseca bila prinuđena hitno da ublaži štetu nakon jedne izjave predsjednice ove banke Christine Lagarde koja je izazvala rast eura prema dolaru, a koju su investitori protumačili kao diskretnu poruku u pogledu aprecijacije eura.

Iako je rast eura na kraju zauzdan, ovaj incident ističe osjetljivost tržišta na izjave ECB-a o euru u vrijeme kada američke Federalne rezerve (FED) i sve vodeće centralne banke donose agresivne politike podsticaja kako bi pojeftinile svoje valute i prebrodile krizu uzrokovau pandemijom korona virusa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *