CBCG: Pad kamatnih stopa na kredite u julu

Podaci Centralne banke (CBCG) pokazuju da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u julu pala 0,06 procentna poena u odnosu na jun i iznosila je 5,87 odsto.

“Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa pala je 0,05 procentna poena u odnosu na maj i iznosila je 5,36 odsto”, navodi se u Biltenu CBCG, koji je prenijela agencija Mina biznis.

Kamatne stope na novoodobrene kredite u julu su porasle, efektivna 0,18 procentna poena na 5,25 odsto, a nominalna 0,13 procentna boda na 4,7 odsto. Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) u julu su pale na mjesečnom nivou, efektivna 0,09 procentnih poena na 23,21 odsto, a nominalna 0,05 procentna boda na 20,3 odsto. Kamatne stope MFI na novoodobrene kredite u julu su porasle, efektivna 0,45 procentna poena na 22,12 odsto, a nominalna 0,36 procentnih bodova na 19,61 odsto. Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u julu je ostala nepromijenjena u odnosu na jun i iznosila je 0,41 odsto. Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u julu je iznosila 5,46 procentnih poena.

Check Also

Roba iz Kine prema Evropi jako će kasniti

Svi koji ovih dana naručuju robu iz Kine mogli bi se itekako načekati zbog poremećaja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *