Bemaks završio 95 odsto radova na auto-putu

Svi glavni objekti na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare koje izvodi kompanija Bemaks su završeni, uključujući i most Smokovac na istoimenoj petlji koji spada u dio naknadnih radova, saopšteno je Pobjedi iz ove građevinske kompanije. Iz ove kompanije, koja je glavni podizvođač radova na dionici od Smokovca do Mateševa, poručeno je da će radovi za kojeje zadužen Bemaks biti završeni u ugovorenoj dinamici.

UGOVORENA DINAMIKA

“Više od 95 odsto radova završeno je na prioritetnoj dionici auto-puta, za koje je zadužena kompanija Bemaks. Radovi se odvijaju u skladu sa ugovorenom dinamikom. Iako se to možda na prvi pogled ne može vidjeti na gradilištima se izvode završni radovi na odvodnjavanju i na snabdijevanju vodom i strujom”, kazali su Pobjedi iz Bemaksa.

Iz Bemaksa su precizirali da se na objektima trenutno izvode završni radovi odvodnjavanje, hidroizolacija na mostovima, radovi na pripremi za asfalt, zidovi za zaštitu od buke. Na objektima baze za održavanje i naplatne rampe Pelev Brijeg kao i na objektu naplatne stanice Smokovac izvode se instalaterski radovi kao i dio završnih radova.

“Imajući u vidu da su radovi na snabdijevanju vodom i strujom imali problem neusaglašene projektne dokumentacije sa situacijom na terenu, čekali smo njih da završe svoje radove kako bismo otpočeli pripremu za asfalt. Kada govorimo o asfaltiranju, do kraja mjeseca ćemo doći do 23. kilometra trase (od 41 km), osim asfalta na mostovima”, rekli su iz Bemaksa.

I korona virus je uticao na dinamiku radova Bemaksa na auto-putu.

“Definitivno je da imamo problema prilikom izvođenja radova ali se trudimo da to u najmanjem mogućem obliku utiče na dinamiku izvođenja radova. Nadamo se da u budućnosti neće biti nekih većih problema izazvanih korona virusom”, izjavili su iz Bemaksa.

Na prioritenoj dionici Smokovac Uvač Mateševo kompanija Bemaks izvodi građevinske radove na četiri tunela (Suka, Vežešnik, Mrke i tunel Vjeternik sa sjeverne strane). Ukupna dužina svih tunela je 11 km za obje cijevi.

Bemaks je bio zadužen i za radove na sedam mostova i dva nadvožnjaka (mostovi Gornje Mrke, Đurićev Laz, Ratkov Laz, Lutovo, Pelev Brijeg, Suvovara i Krkor; nadvožnjaci Preljubovica i Kisjelica). Ukupna dužina ovih objekata u obje trake je 3,6 km.

Bemaks izvodi radove i na otvorenoj trasi ukupne dužine 10,2 km (obje trake). U sklopu trase izvode se radovi na iskopima, nasipima, potpornim konstrukcijama, zaštiti kosina kao i na odvodnjavanju i na zidovima za zaštitu od buke.

OBAVEZE

Bemaks takođe izvodi kompletne asfalterske radove na ovoj dionici, kao i radove na objektima baze za održavanje auto-puta i naplatne rampe Pelev Brijeg. Bemaks je zadužen i za objekat naplatne stanice Mateševo, kao i za radove na petlji Smokovac, u okviru koje se nalazi istoimeni most dužine 300 metara u obje trake kao i za radove na naplatnoj stanici Smokovac. Iz Bemaksa navode da su radovi na petlji Smokovac počeli krajem aprila prošle godine i teku predviđenom dinamikom.

“Trenutno se na petlji izvode završni radovi kao i naknadni radovi, odnosno radovi na snabdijevanju vodom i strujom. Takođe se na petlji izvode radovi na naplatnoj stanici Smokovac”, kazali su iz Bemaksa.

Oni su dodali da su počeli i radove na kružnom toku, odnosno spoju petlje Smokovac sa Bulevarom Vilija Branta.

“Kako smo na tenderu dobili posao za izgradnju spoja Bulevara Vilija Branta i petlje Smokovac čekali smo da se završi tenderska procedura i nakon dobijanja građevinske dozvole počeli smo i te radove. Radovi na petlji Smokovac biće završeni u skladu sa ugovorom do kraja septembra, a ostaće nakadni radovi koji se tiču snabdijevanja vodom i strujom kao i radovi na pripremi za asfalt i asfaltiranje”, rekli su iz Bemaksa. Predstavnici Bemaksa saopštili su da asfalterske radove na petlji Smokovac planiraju da rade kada bude hladnije vrijeme zbog samog lokaliteta i vremenskih uslova.

ROKOVI

Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici auto-puta je bio 11. maj prošle godine, kada je prošlo četiri godine od početka gradnje. Vlada je u maju prošle godine sa kineskom kompanijom CRBC potpisala anekse ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom. Tim aneksima je 30. septembar ove godine određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici. Posljednje procjene iz Vlade i Monteputa su da će radovi na prioritetnoj dionici auto-puta biti završeni u toku ljeta naredne godine. Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Sa naknadnim radovima ova dionica auto-puta bi trebalo da košta oko 895 miliona eura.

Angažovano420 radnika Bemaksa
Iz Bemaksa navode da su zbog pandemije kovid-19 imali problema sa obezbjeđenjem dovoljnog broja radnika za izvođenje radova na auto-putu.

Imali smo veliki problem vezano za fizičku radnu snagu. Stručna radna snage ne predstavlja problem, već u Crnoj Gori problem predstavlja nedostatak dovoljnog broja fizičke radne snage. Imajući u vidu pravila ograničenja kretanja koja je izdala Vlada Crne Gore kao i vlade ostalih zemalja u regionu organizovanje zapošljavanja radne snage iz drugih zemalja je predstavljalalo veliku prepreku istakli su predstavnici Bemaksa.

Oni su dodali da na auto-putu trenutno kompanija Bemaks ima oko 420 radnika (uključujući svoje podizvođače).

“U ovom trenutku ovaj broj radnika zadovoljava”, rekli su iz Bemaksa.

Check Also

Šta se zna o Sinofarmovoj vakcini koja stiže u Crnu Goru?

Ministarstvo zdravlja Crne Gore danas je saopštilo da će Crna Gora do kraja januara dobiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *