Švajcarska: Rađa se najveća evropska banka

Dodajte komentar

U Švajcarskoj se sve glasnije govori o novoj banci koja bi trebala postati vodeći finansijski div u kontinentalnoj Evropi.

Čelnici najvećih švajcarskih banaka UBS i Credit Suisse istražuju mogućnost spajanja, izvijestio je ciriški Inside Paradeplatz. Ako pregovori budu uspješni, spojena banka postaće najveća u Europi.

Glavni inicijator projekta je predsjednik uprave UBS-a Axel Weber, koji očekuje predsjedavanje upravnim odborom spojene banke, a predsjednik uprave došao bi iz Credit Suissea.

Weber na projektu sarađuje s kolegom iz Credit Suissea Ursom Rohnerom. Šef UBS-a već je razgovarao o ideji spajanja banaka sa švajcarskim ministrom finansija Ulijem Maurerom. Prema izvorima Inside Paradeplatz, dogovor se može postići početkom sljedeće godine, a do kraja 2021. zajedničko poslovanje trebalo bi i započeti.

Izvor u konsultantskoj kompaniji Mckinsey uvjeravao je da će spojena banka “zasjeniti sve što je do sada postojalo u europskom finansijskom centru”, a nova će banka postati vodeći finansijski div u kontinentalnoj Evropi i moći će da se takmiči s anglo-azijskim HSBC-om te američkim bankama. Nažalost, nakon spajanja možemo očekivati smanjenje broja zaposlenih u bankama za 10 do 20 posto, odnosno dogovor će pogoditi najmanje 15 hiljada radnih mjesta, prenosi Seebiz.eu.

Švajcarsko nadzorno tijelo je 2018. godine pregledalo finansijske kompanije Credit Suisse i UBS kako bi istražilo navodni bojkot mobilnih sistema za plaćanje Apple Pay i Samsung Pay. Nadzorna tijela pokušali su utvrditi ometaju li banke sisteme mobilnih plaćanja velikih tehnoloških kompanija, ali na kraju nisu dokazali ništa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *