Švajcarska: Rađa se najveća evropska banka

U Švajcarskoj se sve glasnije govori o novoj banci koja bi trebala postati vodeći finansijski div u kontinentalnoj Evropi.

Čelnici najvećih švajcarskih banaka UBS i Credit Suisse istražuju mogućnost spajanja, izvijestio je ciriški Inside Paradeplatz. Ako pregovori budu uspješni, spojena banka postaće najveća u Europi.

Glavni inicijator projekta je predsjednik uprave UBS-a Axel Weber, koji očekuje predsjedavanje upravnim odborom spojene banke, a predsjednik uprave došao bi iz Credit Suissea.

Weber na projektu sarađuje s kolegom iz Credit Suissea Ursom Rohnerom. Šef UBS-a već je razgovarao o ideji spajanja banaka sa švajcarskim ministrom finansija Ulijem Maurerom. Prema izvorima Inside Paradeplatz, dogovor se može postići početkom sljedeće godine, a do kraja 2021. zajedničko poslovanje trebalo bi i započeti.

Izvor u konsultantskoj kompaniji Mckinsey uvjeravao je da će spojena banka “zasjeniti sve što je do sada postojalo u europskom finansijskom centru”, a nova će banka postati vodeći finansijski div u kontinentalnoj Evropi i moći će da se takmiči s anglo-azijskim HSBC-om te američkim bankama. Nažalost, nakon spajanja možemo očekivati smanjenje broja zaposlenih u bankama za 10 do 20 posto, odnosno dogovor će pogoditi najmanje 15 hiljada radnih mjesta, prenosi Seebiz.eu.

Švajcarsko nadzorno tijelo je 2018. godine pregledalo finansijske kompanije Credit Suisse i UBS kako bi istražilo navodni bojkot mobilnih sistema za plaćanje Apple Pay i Samsung Pay. Nadzorna tijela pokušali su utvrditi ometaju li banke sisteme mobilnih plaćanja velikih tehnoloških kompanija, ali na kraju nisu dokazali ništa.

Check Also

Priznanje za IRF i Zorana Vukčevića

Investiciono-razvojni fond i predsjednik Odbora direktora dr Zoran Vukčević dobitnici su priznanja „Stvaratelji za stoljeća“ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *