Kako iskoristiti video sadržaj da se povežete sa kupcima? (Drugi dio)

Dodajte komentar

Ako ste uz pomoć prvog blog posta shvatili da vam video sadržaj može pomoći da sa svojim kupcima budete na ti, ovi jednorozi nastavljaju da dijele sa vama svoje ideje i znanja o video sadržaju.

U redu, ustanovili ste da vam treba video, ali ukoliko do sada niste snimali i objavljivali ovakav sadržaj, vjerovatno se pitate odakle početi. Opcija je zaista puno: od animacija koje objašnjavaju proizvod/uslugu, preko edukativnih videa, pa sve do onih zabavnih iz kancelarije koji su prilagođeni društvenim mrežama. Ukoliko ste neodlučni i niste sigurni šta tačno treba da objavljujete na svom YouTube kanalu, evo univerzalnog, a dovoljno efektivnog rješenja.

Preporuka mnogih marketing stručnjaka koja se pokazala kao provjereno dobro rješenje su Testimonial Videos! Osnovna ideja ove vrste video sadržaja jeste da vaši kupci/klijenti budu glavni akteri videa, u kojem će posvjedočiti zbog čega ste baš vi njihov izbor.

Dobar glas daleko se čuje

Činjenica je da je zadovoljan kupac najbolja reklama.

Koliko puta vam se desilo da ste probali sjajan burek u komšiluku, pa se pohvalili kolegama sa posla ili ih poveli na vaš novi omiljeni doručak u gradu? Ipak, ukoliko već postoji neko čije sve proizvode obožavate i njihov ste fan godinama (Podgoričani čitaju: Vukčevići), onda vas čak i najbolja reklama teško može ubijediti da probate burek na drugom mjestu.

A sad zamislite svog prijatelja, nadaleko poznatog gurmana u čiji ukus, kada je hrana u pitanju, ne sumnjate, kako dolazi kod vas sa riječima: Znam, i ja sam tamo doručkovao svakog jutra, ali kad ovo probaš, vjeruj mi da ćeš doći ponovo. I eto, već ste korak bliže novom mjestu.

To je čitav princip kojim se većina marketing stručnjaka služi već dugi niz godina. Prva i osnovna stvar koja se njeguje u kompaniji jeste kreiranje vrijednosti za vaše kupce. Ukoliko su oni zadovoljni, osim što će vam biti lojalni, pohvaliće se drugima svojim izborom, što je za vas najbolja reklama, sa tačno 0€ troška za oglašavanje.

Kako ne biste čekali da se cijeli proces desi sam od sebe, preuzmite stvar u svoje ruke. Vjerovatno ste na većini sajtova primijetili da postoji slajder sa riječima stvarnih klijenata kompanije kao mjesto gdje oni koji su po prvi put na sajtu čitaju utiske o proizvodima. Da ne govorimo o Google recenzijama koje danas postaju utočište svih (ne)zadovoljnih kupaca.

90% Kupaca tvrdi da su mu na odluku o kupovini uticale recenzije drugih online kupaca – Marketing Land

85% Kupaca pročita i do 10 recenzija prije nego što počnu da vjeruju online prezentaciji kompanije – Search Engine Land

Ne vjerujem dok ne vidim

Stigosmo do momenta video produkcije, jer zašto biste samo citirali kupce, kad svoje zadovoljstvo mogu podijeliti i pred kamerama? Činjenica je da ljudi danas mnogo bolje reaguju na vizuelni sadržaj. Time što to nisu klasične promotivne video reklame (u narodu poznate kao: Hvalite me usta moja), zadržavaju daleko veću pažnju publike. Vaš kupac staje pred kameru i govori o načinu na koji ste vi riješili njegov problem i svojoj povezanosti sa vama. Cijeli proces daje vašem brendu autentičnost i čini živim cijeli biznis! Ne zaboravite na zajednicu koju na ovaj način gradite i na to da podstičete ostale klijente da na sličan način dijele zadovoljstvo!

Pogledajte jedan od najpoznatijih primjera ovakvog sadržaja koji je uradila kompanija Slack, pa nastavimo priču.

Prva stvar koju morate imati na umu jeste da ovakav sadržaj ne snimate da biste pričali o sebi. Gradite priču o svom kupcu. Ukoliko vas on u takvom videu pohvali, onda to daje dodatan efekat iskrene i prave preporuke. Sve ostalo djelovaće kao plaćena reklama ili gluma, pa ne postižete mnogo bolji efekat od onih prvih sopstvenih hvalospjeva.

Priču o svom kupcu gradite školski: uvod, razrada i zaključak.

Na početku je veoma bitno da predstavite ko je on i njegova postignuća koja mogu izgraditi povjerenje kod gledalaca. Ako se pitate koga izabrati, evo odgovora: nekoga na koga ste ponosni što je baš među vašim kupcima/klijentima. Ukoliko poznajete ciljnu grupu kojoj se obraćate, onda neka to bude neko ko je upravo dio njihove zajednice i čije mišljenje visoko vrednuju. U središtu priče treba da bude iskustvo kupca dok na samom kraju, dolazi momenat prodaje. Proslavite njegove uspjehe, vaše zasluge i priča se završava u pozitivnom tonu.

Takođe, obratite pažnju na to da treba da prenesete samo jednu poruku, što znači da nema razloga da video bude duži od 3 minuta.

Kako smo se mi poslužili trikom?

Kada smo počeli sa projektom STEM edukacija, jedan od osnovnih ciljeva bila je promocija DoMEn škole programiranja, kao i ostalih CSR aktivnosti kompanije doMEn. Na početku kreiranja sadržaja za ovaj sajt, shvatili smo da će osnovci i srednjškolci više vjerovati svojim vršnjacima nego nama, pa smo tako zamolili bivše polaznike i takmičare koji izrastaju u najbolje programere Crne Gore da podijele svoja iskustva pred kamerama. Snimili smo seriju intervjua sa njima, slaveći uspjehe koje postižu i povezujući ih sa DoMEn Školom programiranja odakle su i počeli.

https://youtu.be/N-Ch6DBEslA

Rezultati cijele kampanje najbolje oslikava razlika u prošloj i ovoj godini: 120 polaznika DoMEn Škole programiranja prošle godine, 650 prijavljenih polaznika ove godine.

Da li je ovakav sadržaj i za manje kompanije?

Ono što uglavnom stvara zablude kada je kreiranje video sadržaja u pitanju jeste da je to veliki trošak i da je rezervisan za velike korporacije sa ogromnim budžetima. Ipak, oni koji se bave video produkcijom neće vam reći isto, a evo jednog uspješnog primjera kako se testimonial video može iskoristiti i za malo uslužno preduzeće.

Video sadržaj često iz ovog razloga predstavlja neiskorišćen resurs za mnoge kompanije. Imajte na umu to da uvijek možete doći sa ograničenim budžetom, a pravi profesionalci će znati da optimizuju vaš budžet. Nekada sitnice mogu da smanje troškove: recimo sve se može snimati na jednom mjestu i u jednom danu – potreban je samo dobar plan snimanja i ideja. A za to ne brinite, dođite kod nas, mi već nešto smišljamo.

Napomena: Ne zaboravite da, i kada navedete nekoga da po prvi put proba vaš proizvod/uslugu, tu oglašavanje ne prestaje. Svi se primarno bavimo marketingom radi zadovoljstva kupaca. Ukoliko je kupac nakon prve kupovine nezadovoljan (obećavali ste kule i gradove, ali od toga on ništa nije dobio),  na sve strane će pričati o svom nezadovoljstvu i teško da ćete ponovo dobiti njegovo povjerenje. Zbog toga, nastavimo sa kreiranjem pravih vrijednosti, i nema straha od notifikacija o pristiglim recenzijama ili komentarima.

Preuzeto sa Alicorn,me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *