Čak 22 evropska grada udružila se protiv Airbnba

Dodajte komentar

Savez 22 evropska grada pozvao je danas EU da uspostavi stroža pravila za internet platformu kratkoročnog najma nekretnina Airbnb. Savez je uvjeren da zbog njih cijene nekretnina rastu, što lokalno stanovništvo gura u nezavidan položaj.

Predstavnici Amsterdama, Barselone, Firence i drugih turističkih gradova sastali su se u Parizu s evropskom komesarkom za zaštitu tržišta Margrethe Vestager kako bi skrenuli pažnju na “zastarjeli” zakonski okvir za rad digitalnih platformi za odmor.

Airbnb, koji ima dominantan tržišni udio u ovom segmentu, ljuti mnoge mještane, pa lokalne vlasti pokušavaju uravnotežiti želju za prihodom od turizma i pogoršanje situacije na tržištu nekretnina, javlja francuska novinska agencija AFP.

Nekoliko je gradova već sprovelo ograničenja usmjerena prvenstveno na suzbijanje ilegalnih stanova za iznajmljivanje.

Funkcioneri ukazuju na potrebu za zakonodavnim okvirom za cijelu EU, jer bez njega Airbnb djeluje bez puno nadzora i insistira da nudi samo uslugu povezivanja turista i iznajmljivača.

Ovakav stav kompanije dodatno je ojačan prošlogodišnjom presudom Suda EU-a prema kojoj platformi sa sjedištem u Irskoj u Francuskoj ne treba licenca za rad agenata za promet nekretninama. Airbnb, kao posrednik između pružaoca nekretnina i onoga ko traži smještaj, pruža “uslugu informacionog društva”, presudio je sud.

“Vrijeme je za novi evropski regulatorni pristup, koji prije svega služi opštem interesu, a to je po našem mišljenju pristup stanovanju i mogućnost života u našim gradovima”, rekla je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Savez 22 grada zamišlja inovacije povezane s digitalnim platformama za odmor u okviru zakona o digitalnim uslugama, koji se priprema u resoru kojeg vodi M. Vestager.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *