Wall Street pao uprkos pozitivnim porukama Feda

Uprkos poruci američke središnje banke da će još duže vrijeme kamatne stope ostati niske, na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 pao, kao i Nasdaq indeks, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones ojačao je 36 bodova ili 0,13 posto, na 28.032 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,46 posto, na 3.385 bodova, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na 11.050 bodova.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili u plusu, a dobitke su povećali i nakon saopštenja Feda s dvodnevne sjednice.

Čelnici centralne banke odlučili su da zadrže ključne kamatne stope blizu nule i poručili da će kamate ostati tako niske čak i kada će inflacija neko vrijeme biti iznad ciljanih 2 posto.

To je bila prva sjednica Feda, nakon što je predsjednik centralne banke Jerome Powell nedavno najavio promjene u vođenju monetarne politike prema kojima će banka biti popustljivija po pitanju inflacije i dozvoliti njeno kretanje iznad ciljanih nivoa određeno vrijeme.

Nove projekcije pokazuju da većina čelnika Feda očekuje da će kamate ostati niske barem do 2023. godine.

Uz to, Fed je poboljšao ekonomske procjene. Tako sada očekuje da će ekonomija u ovoj godini pasti 3,7 posto, dok je još u junu procjenjivao da će pad iznositi 6,5 posto.

Check Also

Radnici javnog sektora u Njemačkoj spremaju se za generalni štrajk

Sindikati radnika u javnom sektoru Njemačke naredne sedmice pripremaju štrajk jer nije postignut dogovor o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *