Vlasnicima Možure isplaćeno 3,8 miliona eura podsticaja

Dodajte komentar

Povlašćeni proizvođači u 2020. godini prihodovali su 25,4 miliona eura za proizvedenu električnu energiju iz obnovljivih izvora energeije (OIE), od čega se 12,87 miliona eura odnosi na podsticaje za povlašćene proizvođače koji plaćaju privreda i građani preko računa za struju. To pokazuju poslednji podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) dostavljeni dnevnoj novini Dan u utorak.

Najviše novca po osnovu proizvedene električne energije prihodovale su vjetroelektrane Krnovo i Možura, ukupno 19,6 miliona, od čega se 10 mi liona odnosi na podsticaje.

Vjetroelektrana Krnovo, čiji je vlasnik Krnovo grin enerdži, iza koje stoje Masdar enerdži i Krnovo holdko, od proizvodnje struje je prihodovala 12 miliona eura, od čega su građani i privreda preko podsticaja finansirali 6,2 miliona.

Vjetroelektrana Možura je proizvodnjom struje vlasnicima donijela prihod od 7,62 miliona eura, od čega se na podsticaje odnosi 3,83 miliona eura. Prema centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) vlasnik Možura vind parka je Enemalta, državna firma Malte, sa 10 odsto, i Malta Montenegro vind pauvr JB limited. Vlasnici Malta Montenegro vind pauvr JV limited su International Renewable Energy Development Limited (70 odsto), Vestigo Clean Energy I, koja je registrovana na britanskoj of-šor zoni na ostrvu Gernzi, i Envision Energy Internacional, sa sjedištem u Hong Kongu, a koja poseduje 10 procenata.

Projekat Možura je pod istragom Malteške policije i Evropske policijske agencije Europol, u okviru istrage o ubistvu malteške istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije i koruptivnih radnji u toj zemlji.

Mediji su pisali o nezakonitostima u vezi sa projektom Možura. Između ostalog, tu je otkriveno da je Vlada u dva mandata skrivala podatak da je projekat Možura na nekoliko mjeseci preuzela ofšor kompanija Cifideks limited sa Sejšelskih ostvra. Radi se o kompaniji koja se nalazi u spisima policijsko tužilačkih predmeta na Malti i u Crnoj Gori. Prema navodima istražitelja radi se o firmi koja je korišćena kao posrednička kompanija za određene milionske sumnjive isplate. Tužilaštvo u Crnoj Gori je formiralo predmet 2017. godine, taj predmet je u toku, za sada nema naznaka da li će i kada biti formirana optužnica. Cifideks je isplatio za jedan odsto udjela firmi TomislavaČelebića 650 hiljada, a za 2,5 miliona je kupio 99 odsto udjela od španske Ferse. Čelebić i Fersa su 2010. godine dobili projekat Možura.

Kada su u pitanju mini hidroelektrane (mHE), kojima gazduju biznismeni bliski DPS-u, rad 23 takva energetska objekta koštao je građane 2,7 miliona, dok su od proizvodnje struje ukupno priho-
dovale njihovim vlasnicima oko pet i po miliona eura.

Kao i do sada, po prihodima prednjači firma Hidroenergija Montenegro koja je zaradila 1,72 miliona eura, od čega se na podsticaje odnosi 842,8 hiljada eura. Hidroenergija gazduje sa sedam mini hidroelektrana u opštini Berane. Vlasnici ove firme su Oleg Obradović sa 40 odsto kapitala i Ranko Radović sa 60 procenata. On je 60 odsto udjela prije nekoliko godina otkupio od Ranka Ubovića i Aleksandra Mijajlovića

koji su imal i po 30 odsto kapitala. Među pov lašćenim proizvođačima od apri la je firma BB hidro čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin predsjednika DPS-a i države Mila Đukanovića. BB hidro je od proizvodnje struje do sada prihodovao 11.840 eura, što je plaćeno sa 6.432 podsticaja. Kronor je za dvije mHE u opštini Plav prihodovao 1,37 miliona eura, od čega 739 hiljada preko podsticaja. Većinski vlasnik ove firme je Kroling Željka Miškovića.
Smol hidro pauvr Mojanska je prihodovala 569 hiljada, od čega 286 hiljada preko podsticaja, a Smol hidro pauvr Kutska 272 hiljade, a 138,6 hiljada preko podsticaja.

Sinerdži, u kojoj je jedan od vlasnika Vuk Rajković, prihodovao je 202,7 hiljada, a Hidro bistrica, čiji je Sinerdži većinski vlasnik, 662 hiljade eura. Nord enerdži, kojim gazduje predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, prihodovao je 217,6 hiljada, od čega od podsticaja 121 hiljadu.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *