Rimac preuzima Bugatti?

CAR MAGAZINE objavio je bombastičnu informaciju – Rimac Automobili su na korak od preuzimanja Bugattija od Volkswagena i to preko Porschea, brenda koji već posjeduje vlasnički udio u Rimac Automobilima veći od 15%.

Prema informacijama do kojih je došao Car Magazine, Volkswagen grupa odlučila je svoj brend prestižnih hiperautomobila Bugatti da prepusti kompaniji Rimac Automobili, koja je već odavno svjetski poznata po električnim automobilima izuzetnih performansi, ali i po izradi tehnologije električnih pogona i komponenti za velike i poznate kompanije kao što su Aston Martin, Koenigsegg, Hyundai i sl.

Ključ “dila” – Rimac preuzima Bugatti u zamjenu za veći udio Volkswagena u Rimac Automobilima

Car Magazine navodi kako bi Rimac preuzeo Bugatti u zamjenu za veći udio Volkswagena u Rimac Automobilima. Pod Volkswagenom je i Porsche, koji je već uložio nezanemariv novac u Rimac Automobile. Naime, Porsche je 2018. godine kupio udio od 10% u vlasništvu Rimac Automobila, a godinu dana kasnije kupio je još 5,5%. Time se Porsche našao u dobrom društvu, jer među investitorima u Rimac Automobile su i Hyundai, Jaguar, Koenigsegg i Magna.

Kad su novinari Car Magazina ranije ove godine posjetili Rimac Automobile, osnivač kompanije nabrojao je 15 kompanija koje koriste Rimčeve tehnologije. Nije loše za kompaniju koja je pokrenuta 2009. godine, a sada zapošljava više od 600 ljudi specijalizovanih za elektromobilnost, razvoj baterija i elektroniku visokih performansi, navodi Car Magazine.

Glavne prednosti Rimac Automobila su visoko učinkovite baterije, razvoj e-motora, inovacija na području autonomne vožnje, povezivosti i infotainmenta, piše Car Magazine.

Ovakav “dil” ne bi prošao pod bivšim vlasnikom VW-a

Car Magazine piše kako ovakva transakcija nikad ne bi bila odobrena pod vodstvom bivšeg čelnika Volkswagena Ferdinanda Piecha. Navode kako je upravo Bugatti bila njegova “omiljena igračka” u kolekciji kompanija kojoj je Piech dodao svima dobro poznate brendove poput Bentleyja i Lamborghinija. No Piech je “odletio” iz Volkswagena 2015. godine, a umro je četiri godine nakon toga.

Transakcija navodno odobrena prošle nedjelje

NEzvanični izvori na koje se poziva Car Magazine tvrde da su izvršni direktori Volkswagena odobrili ovu transakciju prošle nedjelje te da se još čeka finalno odobrenje nadzornog odbora.

Iako nisu poznati svi detalji, čini se da će dio Bugattija i dalje ostati pod kontrolom Volkswagena, pogotovo jer i Porsche kao dio Volkswagen grupe ima 15,5 posto udjela u Rimac Automobilima. Uz to, najavljuje se da bi Porsche uskoro trebao uzeti i veći udio u Rimac Automobilima.

(Index.hr)

Check Also

Ruska nafta može se kupiti i po niskim cijenama, evo ko je preprodaje Zapadu

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, ali tamošnji prerađivači to koriste kako …

Leave a Reply

Your email address will not be published.