Globalni fintech sektor suočen s “egzistencijalnom krizom”

Globalni fintech sektor suočen je s “egzistencijalnom krizom”, kaže McKinsey, dok izvori finansiranja presušuju tokom tekuće pandemije Covid.

Da bi se snašli u ekonomskom padu uzrokovanom virusom, evropski fintech-ovi trebat će prilagoditi svoju knjigu planova i strategija, kaže konsultantska kuća, što ukazuje na duboki pad za taj sektor.

Nakon što su od 2014. rasla više od 25% godišnje, ulaganja u sektor opala su za 11% na globalnom nivou i za 30% u Europi u prvoj polovini 2020. godine, kaže McKinsey, pozivajući se na podatke iz Dealroom-a.

U julu 2020. godine, nakon višemjesečnih blokada vezanih za Covid-19 u većini evropskih zemalja, pad je bio još veći, 18% globalno i 44% u Evropi, u odnosu na prethodnu godinu.

– Ovo predstavlja značajan izazov za fintech-e, od kojih mnogi još uvijek nisu profitabilni i imaju kontinuiranu potrebu za kapitalom dok dovršavaju svoj inovacioni ciklus: privlačenje novih kupaca, pročišćavanje predloga i konačno unovčavanje njihovih razmjera kako bi donijeli profit, navodi McKinsey.

Kriza Covid-19 u stvari je skratila pistu za mnoge finteh tehnologije, predstavljajući egzistencijalnu prijetnju tom sektoru.

Analizirajući podatke o prikupljanju sredstava za posljednje tri godine iz Dealroom-a, konsultantska kuća je otkrila da će biti potrebno čak 5,7 milijardi eura za održavanje EU fintech sektora do druge polovine 2021. godine – tačke u kojoj bi mogla početi da se razvija neka vrsta ekonomske normalnosti .

Međutim, nije jasno odakle će ova sredstva doći.

Fintech uglavnom nije u mogućnosti pristupiti shemama spašavanja zajmova zbog svog predprofitnog statusa. Pored toga, vladini paketi za podršku nadnicama i otpuštanje imaju ograničenja prihoda znatno ispod tipičnih plata fintech inženjera i ostalih kvalifikovanih talenata, što predstavlja veliki udio fiksnih troškova ovih preduzeća.

Podsektori kao što su digitalne investicije, digitalna plaćanja i regtech, koji su se suočili s krizom zbog promjena u ponašanju, čini se da će uzimati veći udio u finansiranju, navodi kompanija, prenosi Indikator.

Međutim, digitalne banke poput Monza s poslovnim modelom koji troši novac, a koji zahtijeva kontinuirano finansiranje investitora, suočavaju se sa zabrinjavajućom budućnošću.

Check Also

Na američkoj lutriji osvojen dobitak od 750 miliona dolara

Američka lutrija Powerball je objavila da je osvojena nagrada od 730 milona dolara poslije više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *