Globalni fintech sektor suočen s “egzistencijalnom krizom”

Dodajte komentar

Globalni fintech sektor suočen je s “egzistencijalnom krizom”, kaže McKinsey, dok izvori finansiranja presušuju tokom tekuće pandemije Covid.

Da bi se snašli u ekonomskom padu uzrokovanom virusom, evropski fintech-ovi trebat će prilagoditi svoju knjigu planova i strategija, kaže konsultantska kuća, što ukazuje na duboki pad za taj sektor.

Nakon što su od 2014. rasla više od 25% godišnje, ulaganja u sektor opala su za 11% na globalnom nivou i za 30% u Europi u prvoj polovini 2020. godine, kaže McKinsey, pozivajući se na podatke iz Dealroom-a.

U julu 2020. godine, nakon višemjesečnih blokada vezanih za Covid-19 u većini evropskih zemalja, pad je bio još veći, 18% globalno i 44% u Evropi, u odnosu na prethodnu godinu.

– Ovo predstavlja značajan izazov za fintech-e, od kojih mnogi još uvijek nisu profitabilni i imaju kontinuiranu potrebu za kapitalom dok dovršavaju svoj inovacioni ciklus: privlačenje novih kupaca, pročišćavanje predloga i konačno unovčavanje njihovih razmjera kako bi donijeli profit, navodi McKinsey.

Kriza Covid-19 u stvari je skratila pistu za mnoge finteh tehnologije, predstavljajući egzistencijalnu prijetnju tom sektoru.

Analizirajući podatke o prikupljanju sredstava za posljednje tri godine iz Dealroom-a, konsultantska kuća je otkrila da će biti potrebno čak 5,7 milijardi eura za održavanje EU fintech sektora do druge polovine 2021. godine – tačke u kojoj bi mogla početi da se razvija neka vrsta ekonomske normalnosti .

Međutim, nije jasno odakle će ova sredstva doći.

Fintech uglavnom nije u mogućnosti pristupiti shemama spašavanja zajmova zbog svog predprofitnog statusa. Pored toga, vladini paketi za podršku nadnicama i otpuštanje imaju ograničenja prihoda znatno ispod tipičnih plata fintech inženjera i ostalih kvalifikovanih talenata, što predstavlja veliki udio fiksnih troškova ovih preduzeća.

Podsektori kao što su digitalne investicije, digitalna plaćanja i regtech, koji su se suočili s krizom zbog promjena u ponašanju, čini se da će uzimati veći udio u finansiranju, navodi kompanija, prenosi Indikator.

Međutim, digitalne banke poput Monza s poslovnim modelom koji troši novac, a koji zahtijeva kontinuirano finansiranje investitora, suočavaju se sa zabrinjavajućom budućnošću.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *