EU planira da se riješi zavisnosti od Kine i Amerike

Dodajte komentar

Lideri EU zatražiće naredne sedmice od Evropske komisije da imenuje strateške oblasti u kojima blok previše zavisi od drugih zemalja poput Kine i SAD i predložiće načine za veću nezavisnost, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je uvid imala agencija Rojters.

U nacrtu zaključaka pripremljenih za samit 24. i 25. septembra lideri članica navode da žele da evropska industrija bude konkurentnija na globalnom nivou i da poveća svoju autonomiju i otpornost.

Pandemija virusa korona ukazala je na ovisnost EU o kineskim komponentama u proizvodnji lijekova i sve je veća zabrinutost da zaostaje za SAD u dizajnu i proizvodnji baterija i digitalnog skladišnog prostora.

Evropski blok je kao jedan od prioriteta naveo digitalne i ekološke tehnologije i ti prioriteti bili su naglašeni u u govoru predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen o “stanju Unije”.

U nacrtu zaključaka koji još mogu biti izmijenjeni prije samita u Briselu lideri će imenovati projekte na koje EU treba da usmjeri pažnju.

Lieri će, takođe pozvati na razvoj novih industrijskih saveza, uključujući za sirove materijale, mikro-procesore, telekomunikacione mreže, niskog ugljenika i industrijskih digitalnih skladišta i platformi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *