WTO: Američke carine Kini nelegalne

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je danas presudila da su nelegalne američke carine na kinesku robu vrijednu više od 200 milijardi dolara.

Tom odlukom je WTO prvi put presudila protiv serije carina koje je administracija predsjednika SAD Donalda Trampa uvela nizu zemalja – i saveznica i rivala.

Tramp je više puta kritikovao WTO da se nepošteno odnosi prema SAD.

Tijelo WTO za rješavanje sporova nije prihvatilo argument SAD da su nedozvoljene aktivnosti Kine štetne po američke interese u oblastima kao što su krađa intelektualne svojine i transfer tehnologije.

Presuda teoretski omogućava Kini da uvede uzvratne carine na američku robu vrijednu milijarde dolara.

Međutim, nije vjerovatno da će ona imati veliki konkretan uticaj, bar ne u kratkom roku, jer SAD mogu da se žale na odluku, a sud WTO za žalbe trenutno ne funkcioniše, najviše zbog odbijanja Vašingtona da prihvati nove članove tog tijela.

U junu 2018. SAD su uvele takse na kinesku robu vrijednu oko 34 milijarde dolara.

Tijelo WTO za rješavanje sporova presudilo je danas da mjere SAD krše dugotrajna pravila međunarodne trgovine, jer se odnose samo na proizvode iz Kine i da Vašington nije adekvatno potkrijepio tvrdnju da su kineski proizvodi pogođeni dodatnim carinama imali koristi od navodno nepoštenih aktivnosti Kine.

Check Also

Božo Mihailović izabran za predsjednika Odbora direktora Plantaža

U  skladu sa odredbama Statuta održana je konstitutivna sjednica  Odbora direktora,  na kojoj je za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *