Projekat 1000+: Prijavilo se 5 banaka, poziv za građane u oktobru

Pet komercijalnih banaka prijavilo se na osnovu javnog poziva u okviru četvrte faze projekta „1000 plus“ i to: NLB banka, Podgorička banka, Crnogorska komercijalna banka, Lovćen banka i Erste banka, kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja Marko Čanović dodajući da će javni poziv za građane biti najvjerovatnije raspisan do kraja oktobra.

Kako je pojasnio, javnim pozivom za banke koji je trajao od 28. avgusta do 7. septembra 2020. godine definisani su ključni uslovi: fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0,3 odsto.

Odbor
“Vlada je 11. septembra ove godine imenovala projektni odbor za upravljanje projektom rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima – ,1000 plus’, četvrta faza. Projektni odbor će na prvoj sjednici, između ostalog, razmotriti i verifikovati pristigle prijave komercijalnih banaka, nakon čega ćemo imati konačnu listu komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu”, kazao je Čanović.

On podsjeća da javni poziv za investitore, fizička i pravna lica – ponuđače stanova traje od 28. avgusta do 18. septembra, odnosno za izgrađene stanove je otvoren sve vrijeme – do završetka realizacije projekta „1000 plus“.

“Dobitnik vaučera moći će da, ukoliko nađe stan na tržištu, a koji zadovoljava sve uslove definisane javnim pozivom, isti da prijavi i kupi kroz projekat „1000 plus“. Ova novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti, kao i to da će građani moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u novogradnji”, istakao je Čanović.

Prateći ovu dinamiku realizacije projekta, očekuju, kazao je on, da će se javni poziv za građane raspisati do kraja oktobra.

“Tome predstoji i početak komunikacione strategije, koja, između ostalog, podrazumijeva i otvaranje kol centra za građane, objavljivanje reklama, bilborda i niz drugih aktivnosti, a sve u cilju informisanja građana o projektu, odnosno o početku raspisivanja javnog poziva”, kazao je Čanović.

Podsjetimo, u projektu „1000 plus“ mogu učestvovati svi građani Crne Gore koji nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove. Kada je riječ o dugoročnim hipotekarnim kreditima, oni će se dodjeljivati sljedećim ciljnim grupama: 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim građanima Crne Gore koji ispunjavaju uslove projekta a ne pripadaju prethodno navedenim ciljnim grupama.

Ciljne grupe
“U okviru ciljnih grupa, prioritet u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju imaju porodična domaćinstva koja su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, a u četvrtoj fazi su dodati i zdravstveni radnici kao prioriteti”, kazao je Čanović.

Projekat „1000 plus“, kako je naglasio, predstavlja šansu za sve građane Crne Gore, koji ispunjavaju definisane kriterijume, da sebi i svojoj porodici obezbijede stan po najpovoljnijim uslovima na tržištu.

Vlada je nedavno bez održavanja sjednice (elektronski) izmijenila odluku o kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita fizičkim licima radi obezbjeđenja stana – u projektu “1000 plus“.

“Izmjene su bile neophodne jer je u četvrtoj fazi projekta planirano da se korisnicima obezbijedi ponuda stambenih objekata u starogradnji, odnosno uključivanje u ponudu izgrađenih stambenih objekata, kako fizičkih tako i pravnih lica. Lista lica koja imaju prioritet u rješavanju stambene potrebe, odnosno dobijanju vaučera, proširena je na lica zaposlena u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru, imajući u vidu njihov veliki doprinos u borbi protiv pandemije korona virusa”, saopšteno je iz Vlade.

Check Also

Hotelijeri zadovoljni postsezonom ukoliko ne bude zatvaranja

Interesovanje i najave turista za septembar i do polovine oktobra postoje, ali je trenutno sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *