Pandemija približila Švedsku cilju – društvu bez gotovine

Dodajte komentar

Švedska će vjerovatno biti prva koja će napustiti gotovinu Ova država je ranije bila jedna od vodećih zemalja po obimu bezgotovinskih plaćanja. Pandemija koronavirusa je, međutim, ubrzala napuštanje novčanica i kovanog novca u zemlji.

Šef švedske centralne banke Stefan Ingves nedavno je otkrio da neki mladi Šveđani više ni ne znaju kako izgleda gotovina. No, prema šefu regulatora, bezgotovinska budućnost nosi određene rizike.

Prelazak na digitalne transakcije nudi brojne pogodnosti, uključujući transparentnost, što vrlo otežava pranje novca i utaju poreza. Ali što će se dogoditi ako se digitalne mreže isključe? Takođe se moraju uzeti u obzir rizici od cyber napada. Takvi događaji mogu nanijeti mnogo veću štetu od staromodnih pljački banaka, ističe Ingves za Bloomberg, insistirajući da je Švedskoj potrebna zaliha gotovine ako se “svijetla ugase”.

Danas su Šveđani još više počeli napuštati gotovinu zbog pandemije. Kažu da je beskontaktno plaćanje najprikladniji način plaćanja jer predstavlja minimalan zdravstveni rizik. Švedska internet banka Klarna procjenjuje da je 73 posto plaćanja karticama njihovih klijenata sada beskontaktno, u poređenju sa 63 posto prije pandemije. – Ljudi ne žele dodirivati ​​novac i račune, pa čak ni tipke, kaže Klarna.

Prema najnovijim podacima, gotovina predstavlja oko jedan posto švedskog BDP-a. Poređenja radi, u SAD-u ta brojka iznosi 8,2 posto, a u eurozoni 10,9 posto. Prema julskom istraživanju bankomata, oko tri četvrtine Šveđana u dobi od 18 do 34 godine nikada ne koristi gotovinu ili rijetko.

U Švedskoj jedan od posljednjih “čuvara” gotovine – džeparac djece – takođe izumire. Prema istraživanju koje je Sifo proveo u junu, samo 16 posto švedske djece prima džeparac u obliku pravih novčanica i kovanica.

Nedavna studija koju je naručio GoCompare Money otkrila je da trećina odraslih u Velikoj Britaniji izbjegava upotrebu gotovine zbog rizika od širenja novog koronavirusa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *