Hoće li se “Nikola” pretvoriti u jednu od najvećih prevara u istoriji berze?

Dodajte komentar

Prošle nedjelje je izašao nevjerovatan izvještaj investicione kompanije Hindenburg Research u kojem su izvijestili da kompanija Nikola, koja od 2016. radi na navodno „revolucionarnom“, električnom, vodonikovim ćelijama pokretanom kamionu Nikola One, zapravo nema nikakvu tehnologiju, a posebno ne tehnologiju vodonikovih ćelija potrebnu za pokretanje takvog kamiona.

Hindenburg Research, koji priznaje da vode „short- selling“ investicionu kompaniju te im je u interesu da Nikoline dionice padaju (što se, trenutno, nakon njihovog izvještaja kojeg velikim dijelom potvrđuje i Blomberg, i događa), a ne rastu, u svom je izvještaju tako naveo da u videu koji je Nikola stavio online početkom 2018. u kojem se vidi njihov kamion Nikola One kako juri cestom zapravo sniman – na nizbrdici. Odnosno, kamion s prikolicom je doveden na vrh vrlo strme ceste, a onda je sniman nagnutom kamerom koja je davala utisak kako kamion juri ravnom cestom i to „at brisk speed“.

Nakon dosta preliminarnih odbijanja izvještaja, osnivač Nikola Motor Companyja Trevor Milton izdao je i zvanično saopštenje za štampu, podugačko, kako možete vidjeti već iz samog naslova – „Nikola Sets the Record Straight on False and Misleading Short Seller Report”, ali, koje zapravo ne demantuje tvrdnje u prvotnom izvještaju investicione kompanije.

Umjesto toga, tvrde da u videu „nikad nisu rekli da kamion u videu vozi na svoj vlastiti pogon“, a da su investitori u kompaniju koja je tada bila u privatnom vlasništvu i nije javno trgovala dionicama na privatnim brifinzima bili obaviješteni o trenutnom stvarnom stanju tehnološkog napretka Nikole One.

U podugačkom „ispravljanju“ navodno „netačnih navoda“ Hindenburg Researcha Trevor Milton dalje kaže da je kompanija „kako se odmakla prema istraživanju nove generacije kamiona“ (koje „nove“? – ni ova prva zapravo ne postoji niti je ikad postojala) „odlučila je da neće investirati dodatne resurse u kompletiranje procesa koji bi učinili da se Nikola One pokreće vlastitim pogonom.“ (dakle, ne nizbrdicom). Umjesto toga, kompanija se okrenula („pivoted to“) „radu na svom novom vozilu, Nikola Two.“.

Za sada još nema snimaka, s nizbrdica.

Zanimljivo je da je Nikolin partner u svemu tome GM, iako sada ispada da Nikola nije razvio ni konstrukciju kamiona (GM), ni baterijski sistem (koristiće GM-ovu baterijsku platformu Ultium), ni vodonikove ćelije (koristiće, navodno, GM-ove vodonikove ćelije, koje su još u razvoju).

Šta je onda navelo GM na partnerstvo s Nikolom? Navodno posjedovanje tehnologije za proizvodnju vodonika po cijenama četiri puta nižim od trenutnih na tržištu (4 dolara po kilogramu umjesto sadašnjih 16 dolara, iako nije baš potpuno sigurno ni da ta tehnologija stvarno postoji).

Cijene dionica Nikole, usput, iako su pale, zapravo su i dalje 230% iznad cijena u marta kada je kompanija krenula na berzu.

Izvor: Bug,hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *