Benzinci i dizelaši postaju prošlost, Evropska unija uvela rigorozne kriterijume

Dodajte komentar

Prema novim idejama Evropske komisije, emisije ugljendioksida automobila po kilometru morale bi pasti za 50 posto od 2021. do 2030. godine, a ne za 37,5 posto, kako je prethodno planirano.

O tome izvještava “Süddeutsche Zeitung”, a potvrde su stigle iz zvaničnih izvora. Šta to konkretno znači? Mnogo više plug-in hibirda i električnih automobila u proizvodnji, koji emituju malo ili nimalo ugljendioksida u vožnji. Evropska unija će pratiti i stvarnu potrošnju plug-in hibrida za koje se sumnja da ih vozači uopšte ne pune strujom te da funkcionišu kao klasični hibridi te emituju mnogo više ugljendioksida u stvarnim uslovima.

Teško je očekivati da će proizvođači automobila učiniti svoje motore s unutrašnjim sagorijevanjem još efikasnijima, jer je neke granice nemoguće dodatno spustiti. Ove mjere promijeniće sliku u prodajnim salonima automobila, u kojima će biti sve manje benzinaca i dizelaša, ali pravi izazov slijedi u velikim industrijskom silama, poput Njemačke.

Desetine dobavljača za autoindustriju žive od prodaje dijelova za motore s unutrašnjim sagorijevanjem. S električnim automobilima očekuje se i veliki pad zaposlenih u autoindustriji, jer je poznato kako električni automobili imaju mnogo manje dijelova od standardnih vozila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *