EIB i IRF potpisali ugovor o pozajmici vrijednoj 50 miliona za pomoć preduzećima

Dodajte komentar

Evropska investiciona banka (EIB) i crnogorski Investiciono razvojni fond (IRF) potpisali su ugovor o pozajmici vrijednoj 50 miliona eura za brži oporavak malih i srednjih (MSP) i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u Crnoj Gori nakon epidemije koronavirusa.

MSP, kao i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom koja posluju u sektoru turizma i drugim sektorima u Crnoj Gori koji su najteže pogođeni pandemijom, moći će da koriste sredstva iz kredita vrijednog 50 miliona eura.

Iz EIB-a je saopšteno da će kredit pružiti podršku za brži oporavak crnogorske privrede kroz povoljnije finansiranje za MSP, preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom i javna preduzeća kako bi se sačuvala radna mjesta i likvidnost preduzeća.

„Kredit je dio programa podrške Tima Evropa za oporavak Zapadnog Balkana od Covid-19, koji je najavljen na samitu EU-Zapadni Balkan, održanom u Zagrebu u aprilu. Ovaj program preduzećima pruža povoljno finansiranje kako bi se obezbijedio nastavak njihovog poslovanja i brži i održiviji oporavak od pandemije“, navodi se u saopštenju.

Ova kreditna linija, kako su objasnili, takođe predstavlja prvu tranšu iz programa kreditiranja vrijednog 500 miliona eura koji je Upravni odbor EIB-a odobrio u junu, a koja je namijenjena javnom sektoru i nacionalnim promotivnim bankama u regionu Zapadnog Balkana.

Potpredsjednik EIB-a, Dario Scannapieco, kazao je da su MSP i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u Crnoj Gori teško pogođena pandemijom Covid-19.

„S obzirom na to da je turizam glavni pokretač ekonomskog rasta, EIB će pomoći Crnoj Gori da se suoči sa ovim do sada neviđenim izazovima, te će pružiti podršku primarnom izvoru prihoda u zemlji, bržem oporavku i razvoju otpornije ekonomije. Naši povoljniji krediti pružiće podršku drugim ključnim sektorima, kao što su trgovina, transport i građevinarstvo“, saopštio je Scannapieco.

Predsjednik IRF-a, Zoran Vukčević, rekao je da je EIB još jednom pokazala da je pravi prijatelj Crne Gore i strateški partner IRF-a, time što je pružila dodatnu podršku u kriznim i izazovnim vremenima koja su pred crnogorskom ekonomijom, ali i pred drugim privredama širom svijeta.

„Sredstva iz kredita za odgovor na krizu izazvanu pandemijom Covid-19 namijenjena su za očuvanje likvidnosti i radnih mjesta, ali takođe i za razvojne projekte koji će doprinijeti stvaranju nove ekonomske vrijednosti u Crnoj Gori i podržati transformaciju naše ekonomije u cirkularni i održivi sistem u postpandemijskom periodu koji slijedi“, objasnio je Vukčević.

Do sada su, kako je naveo, ova sredstva upotrijebljena za podršku preko 750 projekata koji su stvorili i/ili sačuvali preko 25 hiljada radnih mjesta u Crnoj Gori.

„Vjerujem da su ovi projekti dali poseban impuls razvoju ekonomije Crne Gore i jačanju njenog puta evropskih integracija”, dodao je Vukčević.

Ambasadorka EU i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa, kazala je da MSP predstavljaju okosnicu crnogorske ekonomije i generišu više od tri četvrtine radnih mjesta i skoro 70 odsto dodate vrijednosti.

„Čak i prije krize izazvane pandemijom COVID-19, MSP bila su suočena sa brojnim izazovima, kao što su slab pristup finansiranju, birokratija, neodgovarajuća infrastruktura i nedovoljno kvalifikovana radna snaga“, navela je Popa.

Prema njenim riječima, EU tradicionalno podržava sektor MSP, te pomaže preduzećima da se izbore sa tim izazovima i povećaju konkurentnost crnogorske ekonomije.

„U vrijeme zdravstvene i ekonomske krize bez presedana, pomoć EIB je još dragocjenija dok se MSP bore da očuvaju likvidnost i radna mjesta. U kombinaciji sa planiranom pomoći Delegacije EU za podršku mikro i malim preduzećima u borbi sa posljedicama pandemije Covid-19, ovaj ugovor o kreditu pruža značajnu osnovu za brži oporavak crnogorske ekonomije”, ocijenila je Popa.

Kredit EIB biće dostupan pojedinačnim preduzetnicima, privrednim društvima i javnim preduzećima iz različitih sektora preko IRF.

Ta operacija naročito ima za cilj da pomogne u rješavanju izazova u pogledu obrtnog kapitala, likvidnosti i investicionih ograničenja sa kojima se suočavaju MSP i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u Crnoj Gori u kontekstu pandemije Covid-19.

Kreditna linija će omogućiti veću fleksibilnost za ubrzanje isplate sredstava i rješavanje najhitnijih problema koji se tiču likvidnosti i zapošljavanja.

Sredstva će podstaći otvaranje novih radnih mjesta i izvođenje obuka za mlade u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET) koja ima za cilj unapređenje zapošljavanja mladih u Crnoj Gori.

Do današnjeg dana, EIB i IRF su zaključili pet sporazuma i isplatili 320 miliona eura za potrebe crnogorske ekonomije, što je sačuvalo više od 25 hiljada radnih mjesta.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *