Crna Gora dobila mogućnost da u slučaju potrebe sa ECB ugovori bilateralnu repo liniju do 250 miliona eura

Dodajte komentar

Danas je održana 51. sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, kojom je predsjedavao dr Radoje Žugić, guverner Centralne banke i predsjedavajući Savjeta. Sjednici su prisustvovali i svi ostali članovi Savjeta: Darko Radunović, ministar finansija, Uroš Andrijašević, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja i Zoran Đikanović, predsjednik Komisije za tržište kapitala. Po pozivu, sjednicama Savjeta prisustvuje Predrag Marković, direktor Fonda za zaštitu depozita.

Na današnjem sastanku razmatrana je Informacija o finansijskoj stabilnosti za drugi kvartal 2020. godine, sa posebnim osvrtom na uticaje pandemije koronavirusa na ukupnu finansijsku stabilnost u zemlji.

“Razmatrajući trendove u međunarodnom makroekonomskom okruženju, konstatovano je da je pandemija koronavirusa gurnula ekonomiju eurozone u istorijsku recesiju. Prema preliminarnim podacima, ekonomska aktivnost u eurozoni u drugom kvartalu ove godine zabilježila je rekordan pad od 12,1%. Evropska centralna banka primjenjuje dodatne mjere pomoći tržištima i sprovodi politiku daljeg kvalitativnog popuštanja”, saopšteno je iz Centralne banke.

Što se domaćeg makroekonomskog okruženja tiče, tokom prvih šest mjeseci tekuće godine, zabilježeni su negativni trendovi u oblasti turizma (pad od 78,5% u broju dolazaka turista, odnosno 83,3% u broju ostvarenih noćenja), građevinarstva (pad od 6,9% u vrijednosti izvršenih građevinskih radova, odnosno 1,7% u efektivnim časovima rada), industrijske proizvodnje (pad od 0,8%) i dr.

“Što se bankarskog sektora tiče, konstatovano je da su banke, zahvaljujući mjerama CBCG, spremno dočekale krizni period. Bankarski sektor karakteriše zadovoljavajuća likvidnost, solventnost i kapitalizovanost. CBCG je obezbijedila instrument podrške za sistemsku likvidnost od strane Evropske centralne banke. Crna Gora je dobila mogućnost da, po prvi put, sa ECB-om, u slučaju potrebe, ugovori bilateralnu repo liniju u iznosu do 250 miliona eura”, navodi se u saopštenju Centralne banke.

Koeficijent solventnosti je na kraju drugog kvartala 2020. godine iznosio 19,6% i bio je viši u poređenju sa krajem prvog kvartala ove godine, kada je iznosio 17,4%. Odlukom CBCG bankama je zabranjeno da isplaćuju dividende akcionarima, osim isplate u vidu akcija banke, što je uticalo na uvećanje osnovnog kapitala putem uvećanja neraspoređene dobiti, pa je pokazatelj osnovnog kapitala na kraju drugog kvartala 2020. godine porastao na 19,9% sa 17,8% koliko je iznosio na kraju prvog kvartala. S druge strane, banke su zabilježile snažan pad profitabilnosti u odnosu na isti period prošle godine.

“Na osnovu analize uticaja različitih faktora, Savjet je zaključio da je finansijski sistem u dosadašnjem periodu bio stabilan, uz prisustvo objektivnih i kompleksnih rizika koji se mogu materijalizovati pod uticajem dalje pandemije. Ovakva situacija, zaključeno je na današnjoj sjednici, zahtijeva stalni monitoring u finansijskom sektoru”, zaključuje se u saopštenju CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *